IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Lada се завръща в Европа през 2024 година

Цените на новите два руски модела ще стартират от 12 000 евро

Руският производител АвтоВАЗ ще се завърне на пазара в Европа през 2024 година. Това разкри неговият ръководител Никола Мор в интервю за френското издание Chalenges.


Lada Niva


Завръщането ще стане със следващото поколение Lada Niva, която, по думите на Мор, ще се предлага в два варианта и ще притежава същата проходимост като Land Rover Defender. Първият всъдеход ще излезе през 2024 година, като ще бъде изграден на базата на новата Dacia Duster (в Русия този модел се предлага под марката Renault), което означава използване на модулната платформа CMF-B.

На същата архитектура ще се базира и по-големият кросоувър Dacia Bigster, чиято премиера е насрочена за 2025 година. Съответно, година след него ще излезе и удължен вариант на руския всъдеход, който ще получи името Grand Niva.


Lada Niva


И двата модела на Lada ще се предлагат на пазарите в Европа. Според шефа на АвтоВАЗ, цената на новата Niva ще варира между 12 000 и 16 000 евро в зависимост от нивото на оборудване. Удълженият вариант ще започва от 20 000 евро.

Никола Мор и колегата му от Dacia - Дени Ле Вот, са убедени, че руските всъдеходи няма да отстъпват по проходимост на най-добрите модели в света, като дадоха за пример Land Rover Defender. Благодарение на тях, АвтоВАЗ планира да увеличи експорта си в чужбина от сегашните 40 000 машини на 100 000.

Снимка: АвтоВАЗ

0 от 500