IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Още държави в ЕС забраняват приложението Waze

Франция ще блокира употребата му, а Белгия все още обмисля ограничението

Франция ще блокира приложения за навигация в трафика като Waze и Coyote, които отличат местоположението на полицейска екипи и камери за отчитане на скоростта, а в следващите месеци това ще направи и Белгия, съобщава Autoevolution.


Waze


Белгийските власти засега само обмислят забраната на тези приложения за смартфони, разкри министърът по мобилните технологии Жорж Жилкине. Неговото ведомство вече прави проучване, за да разбере как може подобна забрана да бъде осъществена по законов път. Министърът разкри, че в момента шофьорите в Белгия масово използват тези приложения, за да избегнат глоби за нарушаване на правилата на движение, както и да избегнат проверки за употреба на алкохол и наркотици.

Във Франция обаче забраната на Waze влиза в сила, като приложението ще бъде блокирано в определени часове, за да може правоохранителните органи да извършват операции за проверка на употреба на алкохол и наркотици от шофьорите. Освен това, властите в страната ще ограничават Waze и в случаи на издирване на бегълци, които могат да се възползват от това, че знаят къде се извършан проверките.


Waze


Засега нито от Google, нито от Waze са коментирали забраната във Франция и предложение на властите в Белгия. Факт е, че подобни приложения играят и положителна роля, тъй като карат шофьорите да намаляват скоростта при наличието на полицейски патрул или камера на пътя, а също така и предупреждават за дупки на пътя, за катастрофи и за неработещи светофари.

Още през миналата година властите в Германия приеха забрана на Wаzе, а също така и на друго подобно приложение - Flitsmеistеr. Тяхното инсталиране на телефона на водача няма да бъде наказвано, но ако използването им бъде доказано, глобата е 75 евро.

0 от 500
  • #4
    78 rate up comment 3 rate down comment
    Васил ( преди 2 години )
    То пък щото в Google Maps все едно не добавиха също да могат да се тагват патрули. Могат евентуално да махнат опци1та за тагване на патрул, но никога няма да махнат останалите видове тагове, които помагат за безопасността. Като не може да си ги тагваме като полицай, значи ще ги тагваме като "паднало дърво на пътя" и готово :)
  • #3
    46 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Уникално приложение!
  • #2
    73 rate up comment 8 rate down comment
    Трололо ( преди 2 години )
    Аз използвам приложението и то работи доста добре , според мен не трябва да се слагат забрани , добре е да се знае къде какво има и да се спазват ограниченията , а не да ми слагат радари зад храстите и куп глупости
  • #1
    7 rate up comment 87 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Това приложение не е надеждно и изобщо не работи в България. У нас а и в чужбина само мулти-блокер анти камера и анти радар върши истинска работа. Блокира всички камери и радари. Важното е само да се инсталира качествено и скрито за да не стане издънка ако все пак ни спре полицай.