IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Още държави в ЕС забраняват приложението Waze

Франция ще блокира употребата му, а Белгия все още обмисля ограничението

Франция ще блокира приложения за навигация в трафика като Waze и Coyote, които отличат местоположението на полицейска екипи и камери за отчитане на скоростта, а в следващите месеци това ще направи и Белгия, съобщава Autoevolution.


Waze


Белгийските власти засега само обмислят забраната на тези приложения за смартфони, разкри министърът по мобилните технологии Жорж Жилкине. Неговото ведомство вече прави проучване, за да разбере как може подобна забрана да бъде осъществена по законов път. Министърът разкри, че в момента шофьорите в Белгия масово използват тези приложения, за да избегнат глоби за нарушаване на правилата на движение, както и да избегнат проверки за употреба на алкохол и наркотици.

Във Франция обаче забраната на Waze влиза в сила, като приложението ще бъде блокирано в определени часове, за да може правоохранителните органи да извършват операции за проверка на употреба на алкохол и наркотици от шофьорите. Освен това, властите в страната ще ограничават Waze и в случаи на издирване на бегълци, които могат да се възползват от това, че знаят къде се извършан проверките.


Waze


Засега нито от Google, нито от Waze са коментирали забраната във Франция и предложение на властите в Белгия. Факт е, че подобни приложения играят и положителна роля, тъй като карат шофьорите да намаляват скоростта при наличието на полицейски патрул или камера на пътя, а също така и предупреждават за дупки на пътя, за катастрофи и за неработещи светофари.

Още през миналата година властите в Германия приеха забрана на Wаzе, а също така и на друго подобно приложение - Flitsmеistеr. Тяхното инсталиране на телефона на водача няма да бъде наказвано, но ако използването им бъде доказано, глобата е 75 евро.

0 от 500
  • #14
    55 rate up comment 1 rate down comment
    Виктор ( преди 2 години )
    Много полезно приложение. Камерите са бонус към полезните неща на приложението. Показва препятствия, катастрофи и други по пътя.
  • #13
    40 rate up comment 8 rate down comment
    Средна скорост ( преди 2 години )
    Направете speed камерите да засичат средна скорост. Снима те със 70 км/ч, а след 30 мин и 100 км по-късно пак със 70. Само дето софтуера ще си направи сметката и ще ти плясне една глоба. Много е лесно да се направи, но не айде да блокираме Waze, защото сме некадърни...
  • #12
    34 rate up comment 4 rate down comment
    Kendo man ( преди 2 години )
    Да го забранили...Гадни мръсни глоквиДруго ще изкарат и пак ще го духате
  • #11
    68 rate up comment 8 rate down comment
    Noname ( преди 2 години )
    И ето отново до какво води желанието за печелене на повече пари.Това е и причината приложението да бъде забранено за могат да глобавят хората
  • #10
    110 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Не тръгвам никъде без Waze, не ми се виси в задръствания и не ми се попада на ремонти. Европа ни разказа играта, само ограничения и простотии, безродни полуграмонти продажници.
  • #9
    34 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    7... младеж, ти добре ли си? Телефона мога така да го монтирам в колата, че нищо да не се вижда отвън. Съвсем отделно, че преминаваща кола, трудно вижда, какво върви на мултимедията. А за Франкфурт, с този трафик, не мисля че имаш нужда от каквото и да е, да не говорим е град, 50 рядко се кара, а и 60 да минеш, няма драма. За 10+ никой няма да те пипне дори, най-много да ти се усмихнат.
  • #8
    40 rate up comment 3 rate down comment
    Стамат ( преди 2 години )
    Шофьорите на камиони масово ползват радиостанций и са членове в различни онлайн групи за пътна информация.Кат,АИ,АПИ....Румънците и поляците ползват също радиостанции.Начини има,само желание не трябва да липсва :)
  • #7
    55 rate up comment 9 rate down comment
    Галин ( преди 2 години )
    Доста малоумно решение, вместо това нека органите на реда да си направят множество профили и да отбележат всички улици със сигнали за проверка на полициата.така всички навсякъде ще намалят скоростта.
  • #6
    28 rate up comment 35 rate down comment
    Абе Василе ( преди 2 години )
    Ти излизъл ли си от БГ бе момче? В различните държави Гугъл мапс има различни ограничения според местното законодателство!В много държави няма тагове, не показва огрничения на скоростта, даже street view няма в жилищните квартали! Нали все мрънкате, че полицаи нямало, контрол нямало, закони нямало, ама като ви упре до вашите гъзенца искате всичко да заобикаляте!Щял паднало дърво да тагва - хората ще помислят,че селфи си си направил там, бе пън!
  • #5
    20 rate up comment 44 rate down comment
    До 1 ( преди 2 години )
    Ей така си пишеш на изуст бе знаеш за какво! 75 евро е глобата всеки път когато те спре полиция и имаш активирано приложението на телефона или на мултимедията в колата!Ако те задминава полицейска кола на улица и ти видят през джама приложението - гориш!Пробвал ли си във Франкфурт постоянно да следиш съседните платна дали няма патрулка или цивилна?!Свят ще ти се завие!само за ден можеш да ги удариш 500 евро глоби от това!Ей така си седите на село на мегдана и си пишете глупости ...