IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Още държави в ЕС забраняват приложението Waze

Франция ще блокира употребата му, а Белгия все още обмисля ограничението

Франция ще блокира приложения за навигация в трафика като Waze и Coyote, които отличат местоположението на полицейска екипи и камери за отчитане на скоростта, а в следващите месеци това ще направи и Белгия, съобщава Autoevolution.


Waze


Белгийските власти засега само обмислят забраната на тези приложения за смартфони, разкри министърът по мобилните технологии Жорж Жилкине. Неговото ведомство вече прави проучване, за да разбере как може подобна забрана да бъде осъществена по законов път. Министърът разкри, че в момента шофьорите в Белгия масово използват тези приложения, за да избегнат глоби за нарушаване на правилата на движение, както и да избегнат проверки за употреба на алкохол и наркотици.

Във Франция обаче забраната на Waze влиза в сила, като приложението ще бъде блокирано в определени часове, за да може правоохранителните органи да извършват операции за проверка на употреба на алкохол и наркотици от шофьорите. Освен това, властите в страната ще ограничават Waze и в случаи на издирване на бегълци, които могат да се възползват от това, че знаят къде се извършан проверките.


Waze


Засега нито от Google, нито от Waze са коментирали забраната във Франция и предложение на властите в Белгия. Факт е, че подобни приложения играят и положителна роля, тъй като карат шофьорите да намаляват скоростта при наличието на полицейски патрул или камера на пътя, а също така и предупреждават за дупки на пътя, за катастрофи и за неработещи светофари.

Още през миналата година властите в Германия приеха забрана на Wаzе, а също така и на друго подобно приложение - Flitsmеistеr. Тяхното инсталиране на телефона на водача няма да бъде наказвано, но ако използването им бъде доказано, глобата е 75 евро.

0 от 500
  • #24
    23 rate up comment 12 rate down comment
    Nokian ( преди 2 години )
    "... Скрити в храстите полицаи да ме снимат ..." било обида за някои от нас!?! Криво разбрана демокрация е това. Явно законите са за всички, но да ги спазват другите. Пиявици-адвокати са се посветили на това, да свалят актове в съда. Нагледах се на "майстори" шофьори, които предизвикват катастрофи и после офейкват. Нагледах се на кръв по пътищата!
  • #23
    43 rate up comment 6 rate down comment
    Ъхъ... ( преди 2 години )
    Аз ползвам приложението като навигация, да ме заведе от точка А до точка В, а не, за да ми казва къде има полицаи! Защо ще ме лишават от тази прекрасна и точна навигация?
  • #22
    21 rate up comment 12 rate down comment
    Енев ( преди 2 години )
    От прочетените коментари си личи кога българинът ще тръгне в правилната посока. Отговорът е - никога! Всеки прави каквото си иска и после казва мъдро - "...няма да се оправим скоро...". Не спазвайте ограниченията, избивайте се (това не е проблем, щото по-малко *** - по-добре), избивайте и невинни хора. Народ с такива разсъждения заслужава точно това.
  • #21
    38 rate up comment 5 rate down comment
    Jojo ( преди 2 години )
    Ще ме извинявате, ама без WAZE в милата ни Татковина на 99.9% от пътищата не знаеш кога си в ограничението и кога не...Липсваща и инфраструктура, ограничителен режим от времето на Трабант 601S с 26кс и Lada 1300s с 55кс.Така че за някои от нас Пиктограмата с Фуражката е бонус, а не причина да се ползва...
  • #20
    4 rate up comment 6 rate down comment
    Чарли ( преди 2 години )
    Става ми тъпо, когато аз трябва да отбележа.....
  • #19
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Безкомпромисен ( преди 2 години )
    Последният случай: прибираме се в посока София по магистрала Люлин/Струма и на един от последните тунели- мобилна камера, сложена да гледа навътре в тунела. Добре че в България повечето спазваме ограниченията в тунелите за разлика от например Гърция където шофьорите дори карат по-спокойно знаейки че вътре в тях няма контрол. Противниците на тези приложения май са точно привържениците намалянето на максималната скорост по магистралите.
  • #18
    33 rate up comment 6 rate down comment
    Бай Онзи ( преди 2 години )
    Не пускайте такива статии,преписани от чужди медии,защото нашите родни ***-огладняли,озверяли за бързи и лесни печалби само това чакат,подобни идеи за да почнат и те да мислят как да го забранят и у нас?!?Активно пътувам и редовно използвам приложението,като си мисля,че той най-добре помага,дисциплинира и възпира!Не ми е по-приятно на път,КАТ да се крият из храстите,да ме дебнат и издебнат,ако наруша,да отнеса поредната глоба на пътя!?!
  • #17
    15 rate up comment 9 rate down comment
    МБ много со тъп/а ( преди 2 години )
    Явно не си шофьор. Едно приложение или липсата му не биха намалили или увеличили прегазените деца по пътя
  • #16
    18 rate up comment 23 rate down comment
    МБ ( преди 2 години )
    Хора осъзнайте се няма смисъл да хейтите един такъв закон. Ако си спазвате ограниченията и правилата за движение и да има и да няма приложение за вас ще бъде все тая. Но ползвайки се от престъпници например за цел да откраднат колата ви и да се измъкнат с нея, няма ли да сте много по-ощетени. Или пък да прегазят детето ви и да се измъкнат между полицаите с помощта на приложението.
  • #15
    24 rate up comment 8 rate down comment
    Милко ( преди 2 години )
    Е ми да ще измислят хиляда причини да го блокират с него драстично намаляват парите от глоби в хазната.