IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Студенти направиха кемпер, задвижван от слънчева енергия

При ясно време, пробегът е над 700 километра

Нидерландският стартъп Solar Team Eindhoven представи кемпер, който работи и се задвижва единствено благодарение на слънчевата енергия. Домът на колела е наречен Stella Vita, като проектът е реализиран и финализиран от студенти от Айндховен, като не е макет или шоу прототип с ограничени функции, а напълно функционираща машина.


Stella Vita


Според създателите си, Stella Vita може да генерира достатъчно слънчева енергия, за да се задвижва и в кемпера да се живее пълноценно. Това е следваща стъпка към устойчиво бъдеще на транспорта и останалите индустрии, като в доказателство на това, екип ще се отправи на пътешествие от Айндохвен до най-южната точка на Испания. Очаква се пътешествието да продължи около месец.

Слънчевият кемпер е напълно автономен и не се нуждае от презареждане, благодарение на големите слънчеви панели на покрива. Генерираната енергия е достатъчна за шофиране и пълноценен живот на борда. От Solar Team Eindhoven заявяват, че при ясен и слънчев ден пробегът на къщата на колела е около 730 километра, благодарение на масивния соларен покрив.


Stella Vita


Когато машината е в покой, покривът се повдига и разширява, като по този начин соларната повърхност се удвоява и става 17,5 квадратни метра, а освен всичко друго, обитателите могат да се разхождат вътре прави. Наличен е комфортен интериор, като използваните материали са леки и възможно най-ефективни. Соларната енергия позволява да се готви, да се къпете, да си сварите кафе и да използвате електронни устройства.

Стартът на пътешествието от Нидерландия до Испания ще стартира на 19 септември, а идеята на екипа е с него да "вдъхнови възможно най-много хора, че преходът към устойчиво развитите е възможен и да ускори това развитите".

Повече снимки на Stella Vita вижте в галерията:

0 от 500