IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Rivian изпревари Tesla и пусна електрически пикап

Представеният още през 2018 година R1T най-после се произвежда серийно

Американската компания Rivian стартира серийно производство на електрическия си пикап R1T. Както съобщи нейният основател и президент Р. Дж. Скъриндж в Twitter, първият екземпляр от електрическия товарен атомобил слезе от конвейера в завода в град Нормал, щата Илинойс.


Rivian R1T


В най-близко време компанията ще стартира доставките до клиенти, които чакат своите RT1 вече повече от година. По този начин Rivian става първият бранд, пуснал електрически пикап на пазара, като изпреварва не само Tesla, но и другите конкуренти като General Motors и Ford.

Скъриндж не уточни бройка на произведените R1T, но на снимките от предприятието се вижда поне 6 пикапа. Първите купувачи ще получат версията Launch Edition, която е с най-високо ниво на оборудване. Тя получава 4 електромотора със съвкупна мощност 765 к.с. и 1120 Нм, като ускорява от 0 до 100 км/ч за 3 секунди. Това е с 0,1 секунди по-бързо от Tesla Cybertruck, който е с 3 електромотора.


Rivian R1T


Launch Edition обаче не е версията с най-голям пробег. Тя е оборудвана с акумулатор с капацитет 135 кВт/ч, които осигуряват 480 км. Максималният пробет от 645 км е за модификацията с батерия със 180 кВт/ч, която ще се появи на пазара догодина заедно с базовия R1T.

Приемът на поръчките за Launch Edition Rivian стартира през ноември миналата година, като този версия е оценена на 75 000 долара

Снимки: Twitter

0 от 500