IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Прогноза: Volkswagen ще изпревари Tesla до 2025 година

Планът на германците е да станат водещ производител на електромобили

В момента Tesla е водещият производител на електромобили в света, като дълги години успява да държи конкурентите си далеч назад. Индустрията обаче се променя непрекъснато, като все повече производители преминават към електрификация на моделите си и искат да свалят компанията на Илон Мъск от върха.


VW ID.3


Основният претендент за това е Volkswagen Group, който има огромен потенциал благодарение на многото си дъщерни марки. Генералният директор на концерна - Херберт Дийс, нееднократно е заявявал, че компанията му има намерение да отмъкне големия дял на Tesla на пазара на електромобили и да стане лидер в сегмента.

Досега се считаше, че това може да се случи след не по-малко от едно десетилетие. Дийс обаче е на мнение, че още през 2025 година Volkswagen може да стане най-големият производител на електромобили в света. Концернът планира до 2030 година да пусне на пазара 70 изцяло електрически превозни средства, като едновременно с това ще засили и присъствието си на един от основните пазари - този в САЩ.


VW ID.4


Според анализаторите от компанията LMC Automotive, германският концерн ще успее да настигне Tesla до 2025 година, но тази прогноза не е категорична, тъй като американската компания подготвя отварянето на два нови завода - един в Тексас (САЩ) и един край Берлин (Германия). Те трябва да заработят до края на годината и това може да наклони везните в полза на Tesla.

Положението обаче със сигурност ще се промени до края на десетилетието, тъй като VW Group разполага с далеч по-големи възможности - както за разработка, така и за производство на електромобили.

Снимки: Volkswagen.

0 от 500
  • #7
    7 rate up comment 5 rate down comment
    кон ( преди 2 години )
    Да, VW са назад но все пак произвеждат масово и имат много фабрики и опит. Тесла са напред със задвижването и батериите но не бих си взел тяхна кола поради няколко причини - 1. Не могат да произвеждат качествено, 2- нямат сервизи в България. Аз не съм фен на нито една от 2те марки и искам кола, която да ми върши работа, а не да треперя, че трябва да ходя до Атина да я ремонтирам ако се счупи. Пожелавам успех на VW дано настигнат Тесла скоро.
  • #6
    14 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    ФВ първо да пуснат конглокентна платформа на тази на Тесла (планирана за 2024 г.) и тогава да се силят да ги свалят от върха. Сегашната им платформа за електромобили е 10 г. зад тази която Тесла използват в момента (от 2017 г.). То само с гол маркетинг от АутоБилд не става, трябва и акъл (то много фенове имат, ама повечето които пишат във форума пазаруват от Горубляне, и в шоурум на ФВ на са влизали).
  • #5
    6 rate up comment 10 rate down comment
    Рено фен ( преди 2 години )
    ФВ е фирма пътник и без това съществува от 1933-та а Рено от 1895-та за какво говорим изобщо нацистката компания използвала робски труд отива в историята въпреки бутането от немската и американски държави.
  • #4
    4 rate up comment 4 rate down comment
    До 4 ( преди 2 години )
    Никой нищо не копира, просто ЕС принуждава производителите да преминат към тази технология. Въпреки, че вече има доста предложения на пазара, както виждаш хората не са се юрнали да купуват ел.коли, да със сигурност се продават повече ел.коли от преди 1-2-3г. но дори да се продават 3 милиона годишно при 30 милиона продажби, процента е все още нисък. Дори изглежда така, сякаш Фолксваген натриса ел.колите си на клиентите а не че народа се избива да ги търси и купува. ВАГ просто нямат друг избор.
  • #3
    12 rate up comment 3 rate down comment
    смех ( преди 2 години )
    А кой им е казал че Тесла са единствените.
  • #2
    3 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Типично за ФВ през последните десетилетия. Виждат нещо ново, изчакват известно време, после го копират и обират печалбата с множество модели на различни марки, които ползват едни и същи бази и технологии.
  • #1
    15 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Дано, само конку ренц ията ще свали цените на ел. автомобили за да станат по-достъпни. Жалко е че тойота, не участва, това щеше още повече да натисне цените надолу.