IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

На хората ще бъде забранено да шофират още преди 2050 г.?

Автономните превозни средства ще да задоволят всички нужди от мобилност до 2040 г.

В момента напълно автономното шофиране изглежда малко изоставащо през последните години, поне в сравнение с първоначалния график. Въпреки това, автономните технологии стават все по-често срещани в новите превозни средства. И ако адаптивният круиз-контрол, например, преди време се считаше за прекомерна опция, сега много купувачи я предпочитат.


автономни автомобили


Други допълнителни функции - като Lane Keep/Change Assist, бяха считани за революционни, когато за първи път се появиха на Tesla Model S в края на 2014 г., но сега са нещо обичайно. И цялото това бързо развитие на технологиите за автономно шофиране ката мнозина да вярват, че е въпрос на време автомобилите да започнат да се движат сами по пътищата, като комуникират помежду си.

На това мнение е и изследователската компания IDTechEx. В своя нов доклад, озаглавен „Автономни автомобили, роботизирани сензори 2022-2042 г.“ тя разглежда бъдещето на автоматизираната мобилност. Според нейните експерти, масовото въвеждане на 5G свързаност ще позволи на самоуправляващите се превозни средства да получават повече информация в реално време за тяхната среда, отколкото човек би могъл някога да обработи.


автономни автомобили


В IDTechEx вярват, че с настоящото развитие автономните превозни средства биха могли да достигнат или да надхвърлят нивата на безопасност на хората още през 2024 г. Ако този растеж се поддържа, до 2046 г. автономните машини биха могли да задоволят общото търсене на мобилност на САЩ, например, където годишно превозните средства изминават около 3 трилиона километра.

На теория, до 2050 г. автономните превозни средства биха могли да задоволят всички транспортни нужди в света с по-малко от една катастрофа годишно. Прогнозата на IDTechEx е, че в много страни шофирането на хора по обществени пътища ще бъде забранено, за да се избегнат инциденти и смущения в автономните превозни средства, които всички комуникират помежду си.


автономни автомобили


Основният проблем, който компанията за изследвания посочва, обаче не е непрекъснатото развитие и усъвършенстване на автономните технологии, а в регулациите в различните държави. Именно съответните органи могат да се превърнат в потенциални пречки за напредъка, а като пример се посочва Американската агенция за безопасност на движението (NHTSA), която отне най-високите оценки за сигурност на Tesla Model 3 и Model Y, след като автономните системи на двата електромобила станаха причина за редица инциденти в САЩ.

0 от 500
  • #26
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ще трябва да има коридори ,ще изисква много средства и търпение за реализация,като мини метра,нещо подобно.
  • #25
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Реалист ( преди 1 година )
    До дефендерите на авт. ***: Вземете и прочетете преди да приемате за нормално ненормалните неща. Имаше една анкета преди години питайки случайни хора - Как би трябвало да реагира автономен автомобил в случай на избягване на удар с друга кола: да предпази своя пътник или 5--те човека чакащи на спирката? Отговора беше категоричен че е по-добре да се загуби 1 живот (возещия се), отколкото 5-те. Логично нали?На следващия въпрос дали биха си купили въпросния автомобил познайте какво отговориха ...
  • #24
    2 rate up comment 0 rate down comment
    А, бе ( преди 2 години )
    хора!!! Вие не сте ли шофирали в Бг?!
  • #23
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Честния ( преди 2 години )
    Здравейте, приятели! Ние в България, по някои показатели,още живеем в началото на 90-те. Престъпност, корупция, шуробаджанащина,така че защо да променяме автопарка и правилата за движение. Също така, автомобилите от 80-те и 90- те имат повече ламарина и стъкло отколкото сегашните пластмаси.
  • #22
    4 rate up comment 2 rate down comment
    aaa ( преди 2 години )
    Да, да, и един мармот ще загъва бонбонки за коледа и Мъск ще направи колония на Марс до 10 години и тн. Това са пълни глупости. Да, автономен автомобил може да те закара от софия до варна, но как ще се движи по черен път или по път без маркировка или по път където се движат не само автомобили, а и всякакви други неща (в Индия например се движат крави, прасета, велосипеди, рикши, мотопеди и какво ли още не).
  • #21
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Bobi ( преди 2 години )
    Много фентъзи книги и филми гледат някои.Сумати пари се изсипват на няколко световни *** да си играят на фентъзи. След 50г. може да се редим пред факултето да ни дадат братчедите да направим едно кръгче с каруцата.А иначе да това със самоуправляващите се сандъци може наистина да стане повод да ни пласнат по един чип за здраве!
  • #20
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Много филми пак сте ( преди 2 години )
    Те и края на света се навършиха 9години, къ бързо минава времето.
  • #19
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Значи не е виновна Американската агенция за безопасност на движението, а недодяланите автономни системи, които са причина за катастрофите.
  • #18
    2 rate up comment 1 rate down comment
    аха ( преди 2 години )
    А пари от къде???
  • #17
    12 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Ние сме 30г назад от света, така че при нас ще е 2080та.