IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво се случва, ако сипем ацетон в бензина?

Използването на това химическо съединение си има плюсове и минуси

Много от старите "майстори" съветват периодично в горивната система и двигателя на автомобила да се сипва ацетон. Счита се, че той почиства системата и дори повишава октановото число на бензина, като едновременно с това намалява разхода. Какво всъщност се случва?


ацетон


Да започнем с плюсовете. Действително, наличието на ацетон в горивото помага за неговото по-добро изгаряне, което е от полза на автомобили. Химическото съединение почиства свещите и дюзите, а разходът на бензин намалява, тъй като в ацетона има голямо наличие на кислород. Няма обаче как да се промени октановото число на бензина, колкото и някои "експерти" да се опитват да не убедят в противното.

В същото време използването на ацетон крие и много опасности. На първо място гумените уплътнители и съединения започват за губят своята еластичност и се увреждат. Известни са случаи, при които използването на ацетон води до това, че голямо количество неизгорели остатъци от горивото отиват направо към катализатора, който бързо се запушва и излиза от строя.

Какво трябва да се направи? Може да се сипва ацетон в горивото, но това да става не повече от веднъж на 6 месеца. Неговото използване наистина ще почисти горивната система и ще е от полза на двигателя, но не и ако се прави по-често.


0 от 500
  • #27
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Stan76 ( преди 2 години )
    Това е глупост за ацетона. Работя в рефенерия ако мислите и че добавките вършат работата ок. Говоря за добавките който се продават на бензиностанция. Слагайте горива в който има добавка.
  • #26
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Mitaka barca ( преди 2 години )
    Хората са измислили добавки за всичко, тоя ацетон щял да слага. Сложи и малко оцет, *** ди Байконур за ракетно гориво, и после към вторични суровини
  • #25
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Фастер ( преди 2 години )
    Горят клапани ,леглата им се пукат !Те тва става!Въобще внимавайте с всякакви горивни добавки и сипвайте само МАРКОВИ,като Bardhal,STP,Redex!Без да се прекалява!
  • #24
    14 rate up comment 1 rate down comment
    Яшко ( преди 2 години )
    Хахахаха ръгайте ако искате и зелева чорба хахахаха няма такава простотия
  • #23
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Цанко Пеев ( преди 2 години )
    За шест месеца бащами минава 1500 км.Ас за шест месеца минавам15, 20000 км, на колко километра, какво количество.
  • #22
    7 rate up comment 8 rate down comment
    Али баба ( преди 2 години )
    Слагайте ацетон ЧОБАНИ и подкарвайте стадото щото друго няма да има
  • #21
    21 rate up comment 5 rate down comment
    sam ( преди 2 години )
    туряйте захар и песък кво се мъчите с тоя ацетон...
  • #20
    12 rate up comment 4 rate down comment
    Мер . Бенц . ( преди 2 години )
    Оня пък си пре:бал ладичката ! Ми те ти казват хората 1 път на 6 месеца ! На теб ти паднала аванта и ръгай пък после реви !
  • #19
    13 rate up comment 6 rate down comment
    .i. ( преди 2 години )
    Слагайте добавки по- добре тия дедови тъпотии не ги слушайте !!!
  • #18
    16 rate up comment 6 rate down comment
    Кур за лефски ( преди 2 години )
    Предпочитам да си взема една лимоната и да го омешам и като почнем удри удри със или без салата къ му доди, ние пиячи ли сме или расипници