IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Индийци направиха електрическа хиперкола с 1000 конски сили

Mean Metal Azani ще ускорява до 100 км/ч за малко над 2 секунди

Индия е доста екзотична държава, като не по-малко екзотичен е и автомобилният пазар на втората по брой население страна в света. Когато говорим за местната индустрия може да се сетим за марки като Tata, Mahindra и дори предлаганите някога в България модели на Maruti Suzuki.


Mean Metal Azani


В азиатската държава, обаче, има още куп знайни и незнайни производители, като сред тях се откроява един играч, който представя нещо доста сериозно, поне на пръв поглед. Става въпрос за компанията Mean Metal Motors, която попадна в полезрението на медиите още през 2015 година с проекта M-Zero, който трябваше да е първият индийски суперавтомобил.

И докато тогавашният проект изпадна в забвение, сега фирмата представя новия си и по-актуален на съвремието автомобил. Наречен Azani, това би трябвало да се превърне в първата електрическа хиперкола на Индия, чиято мощност ще надхвърля 1000 конски сили, а въртящият момент ще е също 1000 нютонметра.

Извън данните за мощността, Mean Metal Motors опитват да ни впечатлят с още стряскащи числа: максимална скорост от 322 км/ч и ускорение от 0 до 60 мили в час (0 - 97 км/ч) за 2,1 секунди. В допълнение, Mean Metal Azani ще разполага с батерия с капацитет 120 kWh, която ще позволи пробег от над 520 км с едно зареждане.


Mean Metal Azani


Извън числата, индийската компания заявява, че електрическият болид ще бъде изграден на платформа тип "скейтборд" с алуминиева пространствена рама. Тя е доста гъвкава и ще може да се използва за разнообразни модели. Компанията използва и редица модулни компоненти, което би трябвало да намали разходите за доставка с около 25%.

Новият болид, разбира се, ще бъде снабден с множество високотехнологични неща, както всяка съвременна кола, но извън тях, компанията ще заложи много на изкуствения интелект при производството, за да увеличи ефективността и да редуцира разходите. Самата кола ще може да ъпдейтва системите си чрез безжична мрежа.

Що се отнася до дизайна, той определено е атрактивен, като най-голямо впечатление прави предницата на електромобила, чиято форма е с контурите на логото на Mean Metal Motors. Компанията все още не е обявила кога ще представи хиперколата си на живо, но вече смело събира резервации за нея.

Повече снимки на Mean Metal Azani вижте в галерията:

0 от 500