IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колко бихте платили за VW Golf GTI от 2002 година?

Екземпляр от серията 25th Anniversary Edition беше продаден на търг за 45 000 евро

Няма съмнение, че Volkswagen Golf GTI един от най-популярните хот-хечове в историята на автомобилостроенето. Това важи особено за четвъртото поколение на компактния модел, като една бройка от него, произведена през 2002 година, беше продадена на търг във Великобритания.


VW Golf GTI 25th Anniversary Edition


Автомобилът е от специалната серия 25th Anniversary Edition, посветена на 25-годишнината на спортния Golf и е в отлично състояние, тъй като е изминал едва 13 км. През 19-годишния си живот този Golf GTI е имал само един собственик, който умишлено го е оставил в гаража си веднага след покупката, за да може да го продаде по-скъпо след време.

Само 1800 бройки от серията 25th Anniversary Edition са продадени във Великобритания, като конкретно този автомобил е с номер 718, като е „най-новият“ пуснат на пазара. Разликите от стандартния VW Golf GTI се откриват в предната и задната брони и страничните прагове, идентични с версията VR6, които придават на колата по-агресивен вид.


VW Golf GTI 25th Anniversary Edition


Другите промени са снижено шаси, хромирани тръби на изпускателната система, 18-цолови джанти BBS с гуми 225/40 Michelin Pilot Sport.

Салонът е в типичния за модела стил, като изключение правят спортните седалки Recaro с червеи райета. Има и кожен волан (разположен вдясно), лост за скоростна кутия във формата на топка за голф и алуминиеви детайли на на централната конзола. От същия метал са дръжките на вратите и праговете, на които също има надпис GTI.


VW Golf GTI 25th Anniversary Edition


Под капака е поставен стандартният за модела – 1,8-литров с 4 цилиндъра и турбокомпресор, който обаче произвежда 180 к.с. (с 30 повече от стандартната версия) при 5500 об/мин и 235 Нм въртящ момент между 1950 и 5000 об/мин. Мощността се предава към предните колела чрез 6-степенна механична скоростна кутия, като ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 7,4 секунди, а максималната скорост е 222 км/ч.

Според организатора на търга - Silverstone Auctions, този Volkswagen Golf GTI 25th Anniversary е изцяло ремонтиран в официално представителство на германската марка преди да бъде изложен за продажба, която в крайна сметка донесе 45 000 евро на собственика му.

Още снимки на хот-хеча - вижте в галерията:

Снимки: Silverstone Auctions

0 от 500
  • #19
    3 rate up comment 5 rate down comment
    Баи Фичо ( преди 2 години )
    Една от най хубавите и сигурни коли ,останалите марки са каруци
  • #18
    5 rate up comment 7 rate down comment
    Некакъв ( преди 2 години )
    Лудост. За такъв барутник толкова пари.
  • #17
    4 rate up comment 4 rate down comment
    IYI ( преди 2 години )
    Видиш ли я с десен волан и направо да ти съсипе деня.
  • #16
    6 rate up comment 3 rate down comment
    ... ( преди 2 години )
    За този голф се говореше месеци преди търга из uk и usa vw групите. Имаше голям интерес. Нищо чудно че е продаден за 38к британски лири.
  • #15
    8 rate up comment 16 rate down comment
    АнтиваГ ( преди 2 години )
    За такъв кошник давам 1000 лв ако е в добро здраве не повече..За да мога да го въртя до работа и обратно.
  • #14
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Голф 4 ГТИ е струвал навремето около 27к Евро. Никак не малко за тогавашните времена. Относно това че 1,8 е струвал 28к лв през далечната 93та, сравнен в сегашни пари може би излиза и по скъп от сегашните, при това не базов такъв.
  • #13
    2 rate up comment 3 rate down comment
    До 11 ( преди 2 години )
    Обикновен Голф 1,8 чисто нов струваше 28000лв. Тоест 14000 евро. Цените тогава бяха коренно различни от сегашните.
  • #12
    1 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Ако беше някоя култова Италия ка на тези километри щеше да й вземе доста повече пари например GTA 3,2
  • #11
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Само ми е интересно през 2002 за колко го е купил, но едва ли е бил под30 000 евра, та не са го продали за много...
  • #10
    5 rate up comment 8 rate down comment
    Анимен ( преди 2 години )
    Имал съм Голф 4 ГТИ изпълнение и имам следните наблюдения. Относително здрав, ремонтопригоден и евтин за поддръжка. Двигателят е добър, не е много,,надут", но има голям оборотен диапазон, което за мен е много важно. Управлението обаче не е много директно, окачването също не е перфектно проектирано. Като за хот хеч пътното поведение не е много добро.