IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Американската армия създаде нов тип дизелов двигател

Агрегатът ще е модулен, ще може да се електрифицира и ще предоставя солидна мощност

Нуждата от напредък към електрификация и генерално към "по-зелена мобилност" не се ограничава само до автомобилната индустрия. Може да звучи странно, но засяга и въоръжените сили по света. И пресен пример за това е подписаният от армията на САЩ договор с компанията Cummins за разработка на ново поколение армейски двигател.


Cummins ACE


Договорът на стойност от 87 милиона долара е за разработката на нов и ефективен дизелов двигател, наречен Advanced Combat Engine (ACE). Както подсказва името му, той ще се използва за бойни машини, като целта е да е по-ефективен от настоящите агрегати. Крайната цел е да се повиши мощността, да се подобри топлинното разсейване с около 20% и по този начин да се оптимизира разхода на гориво, който да е средно с около 13% по-нисък от този при настоящите двигатели.

Новият боен двигател ще е със срещуположни цилиндри (боксер) и ще може да е модулен с променлива конфигурация - с 3,4 или 6 цилиндъра, като мощността ще варира от минималните 750 до поне 1500 конски сили. В допълнение, новият агрегат ще може лесно да се комбинира с различни хибридни системи. Така ще бъде решен проблема с разработката на много и различни мотори, което ще доведе до намаляване на последващите разходи за създаване на отделни хибридни двигатели.


Hummvee


Договорът е подписан съвсем скоро между Американския департамент по отбрана и Cummins, като ще продължи няколко години. Основна цел е да се създаде модулна технология, с широк потенциал за приложения, която не само да се използва на превозни средства от различен тип, но и да е ефективна при екстремни условия и бойни мисии.

Новият ACE двигател освен за новоразработени армейски превозни средства, ще може да се използва и при настоящи машини на служба от по-ново поколение, както и като допълнителен агрегат за съществуващите конвенционални и хибридни системи.

0 от 500
  • #17
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Петър ( преди 2 години )
    Много бих искал да видя реален 3 цилиндров боксер(опозитен ДВГ),който се е занимавал ДВГ веднага ще разбере какво ме интригува
  • #16
    0 rate up comment 3 rate down comment
    Ник ( преди 2 години )
    Добре че го направиха та да има Китайци и Руснаци какво да копират
  • #15
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Хм ( преди 2 години )
    То сигурно заради големия американски потенциал в тая област повечето фирми за камиони в САЩ са изкупени от европейски такива. Дори Рено произвежда камиони в САЩ! За леките дизели въобще да не говорим-няма читави американски такива въобще.
  • #14
    3 rate up comment 7 rate down comment
    КЛИМБО ( преди 2 години )
    Това руснаците вече са го измислили!*** американофили!
  • #13
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Стар ( преди 2 години )
    "Нов тип двигател" ха ха много много отдавна е доказано че дизелов боксер е = на много проблеми
  • #12
    11 rate up comment 3 rate down comment
    Учуден ( преди 2 години )
    Боксер с 3 цилиндара?!? Това ще е чудо невиждано на инженерната мисъл! Редактори нямате ли?
  • #11
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Vld ( преди 2 години )
    Тоест според ъова което се чете са направили адиабатен двигател или поне близко до него. Това не е нещо ново.
  • #10
    18 rate up comment 7 rate down comment
    Хи хи ( преди 2 години )
    Боксер с 3 цилиндъра...връх на дизела ха ха
  • #9
    10 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    И защо реши че ако танка е дизелов не може да се удари с Джавелин?Руските Корнет например не са ич а ми са с лазерно насочване както и южноафриканските Ингве които па са лазерни.
  • #8
    22 rate up comment 2 rate down comment
    Калоян ( преди 2 години )
    Т.е американската армия не е създала никакъв двигател, и фирма не е създала двигател , а само е подписан договор. Големи журналисти голямо чудо....