IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Fiat Punto се завръща на сцената догодина

Шефът на Stellantis разкри какво да очакваме и от други марки в групата

Един от най-популярните автомобили в сегмент B – Fiat Punto, се завръща в гамата на италианския производител, като това ще стане още в началото на 2022 година. Това съобщи главният изпълнителен директор на Stellantis – Карлос Таварес, по време на конферентен разговор, на който бяха представени финансовите резултати на концерна за второто тримесечие на година.


Fiat Punto


Таварес разкри част от близките планове на италианските марки в алианса. В тях влиза пускането на пазара на ново Punto, след като последното поколение на модела беше спряно през 2018 година. Субкомпактният модел ще бъде изграден на платформата CMP на PSA Group, която се използва за хечбековете от същия сегмент Peugeot 208 и Opel Corsa, за по-големия Citroen C4, както и за кросоувърите Peugeot 2008, DS 3 Crossback и Opel Mokka.

Тази платформа става и за електромобили, което означава, че най-вероятно ще има и Punto на ток, която ще изминава около 300 км с едно зареждане. По-важни за Fiat обаче ще бъдат стандартните версии, тъй като с тяхна помощ марката ще се опита да си върне главната роля, която играеше в сегмента на субкомпактните модели.

Таварес разкри също още, че друга от италианските марки в групата – Lancia, ще се превърне в производител на изцяло електрически автомобили, като това ще стане през 2026 година. Нещо подобно ще се случи и с Alfa Romeo година по-късно, но само на някои пазари, докато на други брандът ще продължи да предлага модели с двигатели с вътрешно горене.

Планът на Stellantis предвижда появата на общо 21 електрически и хибридни модели през следващите 2 години. Повечето от тях ще бъдат за италианските и американски брандове в алианса, тъй като „френската част“, тоест бившите марки от PSA (включително и Opel) вече имат електрифицирани версии на повечето си модели.

Снимки: Motor1

0 от 500
  • #3
    21 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Как деликатно пропускате да споменете, че Стелантис разбиха очакванията на анализаторите с резултатите си. Виждам ги като лидера в Европа до 10 години.
  • #2
    1 rate up comment 18 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Само на мен ли ми прилича на Голф ;)))
  • #1
    2 rate up comment 17 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    И за къф чвор се завръща? Къде ще го поставят? - Панда е с цена 8-11 хил ? , "Типо" е с цени 10-15 хил , съответно няма свободен ценови диапазон в гамата на Фиат.