IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Още един седан стана жертва на кросоувърите

Toyota спира производството на Avalon в края на годината

Интересът на потребителите към кросоувърите по цял свят продължава да расте и от това страдат модели от други класове. Това е особено вярно за големите седани, като в последните години от него отпаднаха Buick LaCrosse, Chevrolet Impala, Ford Taurus, Hyundai Azera и Kia Cadenza.


Toyota Avalon


Сега към тях се присъединява Toyota Avalon, съобщава Automotive News, като уточнява, че японският производител вече е уведомил дилърите си и производството на модела (и съответно неговите доставки) ще бъде спряно в края на годината. От централата на Toyota потвърдиха спирането на автомобила, но допълниха, че марката остава ангажирана със седаните.

Представител на автомобилния производител допълни, че „смъртта“ на Avalon няма да засегне капацитета и заетостта на завода Toyota Motor Manufacturing в Кентъки (САЩ), където се сглобява модела. В съоръжението работят над 7000 души, като в него се произвеждат още Toyota Camry и RAV4 Hybrid, както и Lexus ES.


Toyota Avalon


Спирането на Avalon се дължи на неговите резултати. Моделът се продава само в САЩ, като през миналата година от него са реализирани едва 18 421 бройки. Продажбите на седана падат стабилно още от 2013 година, когато бяха 70 990. За 2016 година резултатът е 48 079, а за 2019 година – 27 767 единици.

След отпадането на Avalon в сегмента на големите масови седани в Щатите остават Chrysler 300, Dodge Charger и Nissan Maxima. От тях единствено Charger се радва на сериозен интерес от страна на потребителите, докато продажбите на другите два модела са доста скромни.

Снимки: Toyota

0 от 500