IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Обвиниха Toyota, че пречи на електрификацията

Компанията критикувала мерките на властите в САЩ за подпомагане на „зелените“ автомобили

Японският производител Toyota пречи на масовото разпространение на електрически автомобили в САЩ, твърди The New York Times. По информация на изданието, топ-мениджъри от компанията са се срещнали с представители на Конгреса на САЩ и остро са критикували решението на администрацията на президента Джо Байдън за финансова подкрепа за развитието на електрическия транспорт.


Toyota


Основният аргумент на японската марка срещу електрическите автомобили е, че емисиите, произтичащи от генериране на електричество, са по-опасни за околната среда, отколкото отработените газове на автомобили с двигатели с вътрешно горене. Именно това мнение е интерпретирано като възпрепятстване на разпространението на електрически превозни средства в САЩ.

Според постановлението на президентската администрация, държавата ще отдели 174 млрд. долара за популяризиране на електрически превозни средства. От тази сума 100 млрд. долара ще отидат за субсидии за купувачи, 45 млрд. за електрифициране на автобусни паркове, 15 млрд. за разширяване на инфраструктурата на зарядни станции, а останалите 10 млрд. за стимулиране продажби на „зелени“ камиони.

От своя страна Toyota е поискала хибридите и автомобилите с водород да бъдат включени в списъка за финансова подкрепа. Според The New York Times, японският автомобилен производител води подобна политика не само в САЩ, но и в други страни, включително Европа, Индия и Япония.

Експерти обясниха позицията на Toyota с факта, че компанията забележимо изостава от конкурентите си в електрификацията на моделната гама. През пролетта на 2021 година японският производител обяви, че ще представи на пазара 15 нови електрически модела в рамките на пет години.

Снимка: Toyota

0 от 500
  • #4
    9 rate up comment 10 rate down comment
    Факт ( преди 2 години )
    Наливат се пари в компании за електрически автомобили,които после продават квотите си за емисии на други компании произвеждащи така любимите на американците пикапи с разход от 30л/100км...Балонът Тесла съществува точно затова!
  • #3
    9 rate up comment 20 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Тя тойтота така работи, директно с правителствата, за да си продава продукцията. Смятай колко са нагли, да критикуват правителство на чужда държава, защото били изостанали технически и не предлагали електрически коли и обяснявали, колко по-чисти били ДВГ пред електрическите коли. Те си мислят че освен клиентите им и другите хора са прости, за тяхно съжаление обаче не са.
  • #2
    3 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    ганювчетата сте поне 30-40 назад, никой не ви бръсне за нищо
  • #1
    18 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Понеже всичките американски фирми се електрифицираха, та незнам колко Тойота изостава.Електрификацията е хайп, където в мометна могат да се "усвоят" едни пари и щедро се наливат. Но трезвомислещите, осъзнават, че някои неща са точно, както ги казват.