IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Lexus ще предложи конкурент на Audi Q2

Новият кросоувър ще бъде изграден на базата на Toyota Yaris Cross

Продажбите на Toyota Yaris Cross в Европа едва започнаха, но вече е ясно, че съвсем скоро Lexus ще предложи своя версия на луксозния кросоувър. Според японското издание Magazine X, новият модел ще се разположи под Lexus UX в гамата на премиум-бранда.


Lexus


В основата на малкия кросоувър ше бъде платформата GA-B, която се използва и от стандартния Yaris. Основната версия за Европа ще получи хибридно задвижване с 1,5-литров бензинов двигател с 3 цилиндъра и електромотор, като клиенти ще могат да избират между предно предаване и задвижване на четирите колела.

Следвайки механиката на Toyota Yaris Cross бъдещият модел на Lexus ще получи и неговите размери – дължина от 4180 мм, широчина – 1760 мм, височина – 1560 мм и междуосие от 2560 мм. Така новият кросоувър ще се разположи в B-сегмента, като единственият му конкурент с подобни габарити е Audi Q2, чиято дължина е 4200 мм.


Toyota Yaris


Технически новият Lexus може да повтаря Yaris Cross, но дизайнът и технологиите му ще бъдат напълно различни. На външен вид той ще прилича на по-големите модели на луксозната марка, същото важи и за салона. Кросоувърът ще получи информационно-развлекателна система, съвместима с Android Auto и Apple CarPlay и основен 8-инчов сензорен дисплей, а също така и различни системи за безопасност и с асистенти за шофиране. Сред тях са адаптивен круиз-контрол, поддържане на лентата на движение и други, които ще бъдат част от базовото оборудване.

Все още не е ясно, как ще се казва новият модел, като засега най-спряганото име е Lexus BX. А като се има предвид, че цените на Toyota Yaris Cross започват от 25 400 евро, тези от неговият „луксозен“ брат вероятно ще стартират от около 29 000 евро.

Снимки: Toyota

0 от 500