IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Чистата печалба на Tesla за първи път надхвърли милиард долара

Производителят на електромобили се сблъска и със сериозен проблем

Американският производител на електромобили Tesla публикува резултатите си за второто тримесечие на 2021 година и те са повече от впечатляващи. За 8-о поредно тримесечие компанията е на печалба, като за първи път тя е постигната, без да се броят приходите от продажбата на квоти за вредни емисии на други производители.


Tesla


Общият доход на Tesla за трите месеца е 11,96 млрд. долара, като чистата печалба за периода достига 1,14 млрд. долара. А това е над 10 повече от резултата за същия период на 2020 година, когато компанията отчете 104 млн. долара.

Само от продажба на електромобили Tesla отчита приход от 10,2 млрд. долара, след като успя да пласира 199 360 бройки от масовите Model 3 и Model Y, както и 1890 от луксозните Model S и Model X. Останалата част от печалбата идва от енергийния бизнес на корпорацията, включително слънчеви батерии за домове и предприятия, а също така и от търговия с биткойни.


Tesla


Въпреки успешните резултатите на пазара, компанията на Илон Мъск се сблъсква и със сериозен проблем – пускането на нови водели на пазара. Причината е дългата и сложна подготовка на производството на акумулатори от тип 4680, които ще бъдат използвани за бъдещите електромобили на марката. Акумулаторите са правят в завод в Калифорния, но наскоро самият Мъск призна, че едва 10% от производственият процес е оптимизиран.

От Tesla обявиха и приоритетните си задачи, като те са довършване на строежите на фабриките в Остин (САЩ) и Берлин (Германия), които трябва да заработят до края на годината. В тях ще се сглобява основно кросоувърът Model X, който ще получи новите батерии. Едва след това компанията ще започне подготовка за производството на нови модели.


Tesla


А това означава, че дебютът на пазара на пикапа Tesla Cybertuck и на камиона Tesla Semi е отложен най-рано за 2022 година. Очакваше се, че тези две електрически превозни средства ще се появят още през тази година, но проблемите с батериите, както и липсата на чипове, ще отложи излизането им с близо година.

Снимки: Tesla

0 от 500
  • #11
    0 rate up comment 0 rate down comment
    TSLA ( преди 2 години )
    Старите хора са казали: "На сух кладенец никой за вода не ходи"
  • #10
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Фф ( преди 2 години )
    Като пуснат тука завода до Берлин.....тогава ще си говорим за сглобки...взеха доста мениджъри и инженери на Мерцедес....Вие лъолъовци знаете ли какво значи да издърпаш кадърни хора от Мерцедес?И да..правят стандартите те.....сега всички искат да произвеждат коли само от една форма...не да натоват калници и т.н. Акцииките ми скочиха с 3000 % .....тръгне ли Берлин...продавам и се пенсионирааааам
  • #9
    4 rate up comment 2 rate down comment
    джъст -А- мен ( преди 2 години )
    И след като влезнат в действителна експлоатация мега-полис фабриките в ОСТИН,щата ТеХаС и тази в Джърман-столицата БърлиН, тогава нещата за допотопните и скъпарски германски премиуми стават критични и проблематични, щото ИТС-ъ-МЪСТ ще пусне последния си най-евтин модел за ЕВРО-пазара на дъмпинг-цена в порядъка на около 22-23 хилки в ЕВРОС... И тогава вече ФаУ-Ветата нема кой да ги погледне повече - хем скъпи, хем тромави плюс нисък пробег и съответно го ИЗДУ-А-Х-А, и то ЯКО и докрай!!!
  • #8
    5 rate up comment 2 rate down comment
    джъст -А- мен ( преди 2 години )
    До...6+7+8: СУХИТЕ цифри говорят най-КРАСНОРЕЧИВО за ТЕСЛА ЕКСПАНЗИЯТА в СВЕТА: Глобалното производство на S, X, 3 и Y нараства със 151% на годишна база до 206 421 бр. спрямо 82 272 преди година. През миналото тримесечие Tesla произведе 180 338 коли. В същото време доставките през 2-то тримесечие се увеличават със 121% до 201 304 автомобила спрямо 90 891 коли година преди това и 184 877 броя през предходното тримесечие. И става бая ВИДНО, че ТАЯ ЕМБЛЕМАТИЧНА МАРКА НЕМА СТИГАНЕ - АМА ИЗОБЩО!!!
  • #7
    1 rate up comment 7 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    До 8: Объркал си се - основното предимство на Тесла е отбора бунаци, клакьорки на Мъск.
  • #6
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    лудия ако не говори глупости ще ни е скучно
  • #5
    6 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    фалираха, нали?
  • #4
    10 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Ето за всички скептици дето твърдят че електричките не носили печалби. И все по-големи печалби ще имат занапред.
  • #3
    1 rate up comment 8 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    none, не разбивай мечтите на хората, те само от зарядните ще печелят по 25 милиарда годишно, кво знаеш ти :D
  • #2
    14 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Пак загубени в превода, Пешко! - "Мъск призна, че едва 10% от производственият процес е оптимизиран." Чевекът каза, че остават да се опримизират последните 10%. Пълна противоположност.