IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Нидерландия окуражават шофьори да карат… по-бързо

Не става въпрос за налудничава приумица, а за решение на проблем

Обикновено, полицейските органи почти винаги са на лов за превишена скорост. По пътищата е пълно с явни и скрити радари и камери, които зорко следят да не карате по-бързо отколкото позволяват пътните знаци. Често има кампании, окуражаващи водачите да спазват пътните знаци и да не карат с превишена скорост. Е, в Нидерландия се случва точно обратното. Може да звучи невероятно, но е факт.


Радар за скорост


Нова кампания насърчава водачите да карат… по-бързо. Това, обаче, не се отнася за цялата държава, а по-конкретно за едно шосе – пътят N34 който пресича региона Дренте, в североизточната част на страната. Там, ограничението е 100 км/ч, но водачите го игнорират и обикновено шофират с не повече от 50 – 60 км/ч.

Защо това е проблем? Ситуацията на този път се счита за опасна, тъй като има водачи, каращи с максимално разрешената скорост и те често изпреварват „влачещите се”. Разликата в скоростта между бързите и бавните возила е прекалено голяма и трудно могат да се вземат критични решения в последния момент. Което може да доведе (и е водило) до опасни инциденти. В допълнение, има и проблем с автомобили, които навлизат в шосето прекалено бавно и са причина за внезапни намалявания и спирания.

За да се решат такива проблеми, би било по-лесно да се намали ограничението на скоростта, но нидерландските власти се противопоставят на тази идея. Според институциите „по-ниската скорост не е подходяща за характера на пътя”.

Затова в социалните медии  и на място тръгва кампания, която да окуражава водачите да „дават газ”. И ще има разположени повече полицейски патрули, които би трябвало да респектират водачите да ускоряват. Макар че обикновено става точно обратното…

 

0 от 500
  • #17
    12 rate up comment 4 rate down comment
    Мислете ( преди 2 години )
    Вече в 90% от времето ми изобщо не бързам. Например на път със завои в който не е искаме да се мятаме по седалките, пускам колите. Не мога да разбера хората които все бързат, без да има причина? Веднъж съм имал ситуация истински да бързам роднина до болницата(на живот и смърт) с кола като М3. Мога да кажа, че не го пожелавам на никой, честно не ме интересуваше дали ще ударя колата карах с над 160km градско и минаване на червено/насрещно за щастие стигнахме. След това треперех 4ч и карах с 40km.
  • #16
    9 rate up comment 2 rate down comment
    Българина ( преди 2 години )
    До #1. От години карам по магистралите със 110км/ч, на НИКОГО не съм бил проблем. Когато видя забързана група отзад ускорявам в тяхна чест(да не им убивам скоростта), но рядко се случва.
  • #15
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Българина ( преди 2 години )
    Лично аз познавам шофьори, каращи със 60км/ч. Мотива - по този начин не следят за ограничения. Въпреки, че и по-жестоки има. След изхода на Панорама(Златните) към Балчик(и обратно) има ограничение 20кв/ч заради дупки. И редовно кибицат триноги!!!
  • #14
    12 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Напълно подкрепям. Трябва да има изискване за минимална скорост. Всеки ден пътувам смесено градско, магистрала, първокласен, там където се поддържа постоянна скорост няма проблеми, проблемите идват, като застигнеш някой с 60 и се почва гонката.
  • #13
    12 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    аз затова не се качвам на магистрала, житкам се с 80-90 по второстепенните , хем гледка , хем спокойствие ,хем може да среш по всяко време да дръпнеш едно кофии за под 2юро, а не по 3 както е по бензиностанциите , нафтата и тя по 1,30/1,40 а на магистралата 30 цента отгоре. Като сметна и 50-60 еврака за пътни такси ....
  • #12
    19 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До 7: като търсиш абсолютна безопасност, стой си вкъщи. Егати некадърниците заспали
  • #11
    22 rate up comment 3 rate down comment
    Стар ( преди 2 години )
    Крайно време е глупавите ограничения да отпаднат(дву, три, четири лентов път и ... 50 - хранилка): има много можещи, можещи и такива, които не знаят защо са на асфалта! Последните са най опасни! Не високата скорост (разбира се където е удачна) т.е. пак можещи да преценят или не!
  • #10
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    #2 е не баш така ела да караш в Хага ще видиш каква толерантност има
  • #9
    28 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    7, до момента до който не блокираш трафик в ок, но оттам натаък, ти препоръчвам да оставиш колата. Шофирането не ти е сила. Конкретно за Германиа, си тотално в грешка. С 90 се скриваш за някой камион и не мърдаш. А тръгнеш ли с 90-95 да изпреварваш, огледай се добре, тези зад теб идват с поне 130. и ако един спре - да те пропусне - правиш колона / задръстване още преди да си се престроил дори.
  • #8
    26 rate up comment 1 rate down comment
    realplayers ( преди 2 години )
    #7 После ще ревеш, че ти е запушен DPFа и катализатора. Използвайте извънградските пътища да продухвате а не да затлачвате. Иконимията ще ви излезе крива на края.