IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новите модели на Volvo получават нормални имена

Шведите ще променят системата за названия за първи път от 1995 година

Компанията Volvo ще промени напълно системата за даване на имена на моделите си, като всички нови автомобили ще получат собствени названия, а не буквено-цифрови индекси, както е досега. Това обяви президентът на шведския производител Хакан Самуелсон, като уточни, че за бъдеще моделите на Volvo ще бъдат „кръщавани“ като децата, а сегашните „инженерни названия“ ще останат в миналото.


Volvo


Идеята на компанията е така да бъде отбелязано навлизането в нова ера. За последно моделите на Volvo имаха собствени имена преди повече от половин век. Първият автомобил, при който ще бъде осъществена промяната, е наследникът на кросоувъра XC90, уточни Самуелсон и добави, че в момента се води „интересна дискусия за неговото име, но то все още не избрано“.

В актуалната гама на Volvo с буква S се обозначават седаните, с V – комбитата, с C – хечбековете, а с XC – кросоувърите. Тази схема беше приета през 1995 година. В зависимост от размерите се определя и цифровият индекс – компактните модели са обозначени с 30 и 40, тези със средни размери – с 60, а флагманите с 90. За последно шведите използваха собствени имена за свои модели в началото на 70-те, когато се произвеждаше семейството Amazon, включващо купе, седан и комби – всичките със задно предаване.


Volvo


Любопитното е, че отказът от комбинацията от буква и цифри е в разрез със случващото се в автомобилната индустрия, тъй като тези индекси значително опростяват стандартизацията и не се налага един и същи модел да се предлага под различно название на отделните пазари. Пример се прехода към този тип имена е Volkswagen.

Снимки: Volvo

0 от 500