IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Гигантските „ноздри” на BMW се оказаха не от вчера

Баварците изтупаха праха от загадъчния прототип ZBF 7-er, създаден през 90-те години

BMW показа концепция от 90-те години на миналия век, която почти никой не е виждал. Интересното е, че при прототипа, наречен ZBF 7er, са налични огромни „ноздри” – нещо, което породи спорове между феновете на марката десетилетия по-късно…


BMW ZBF 7er


Концепцията ZBF 7er е създадена през 1996 година и става предвестник на BMW 7 Series (E65), който се появява 5 години след това и заменя третото поколение на лимузината (Е65). Макар машината досега да не е представяна пред широка публика, YouTube каналът BMW Group Classic я представи във видео (което може да видите по-долу), което бързо набра популярност в интернет.

Въпреки факта, че филмчето е посветено основно на външния вид на модела, а дизайнера на BMW Джоджи Нагашима охотно говори за него, задната част на колата остава „зад кулисите”. Вижте видеото:


Прототипът е получил странични прозорци, подобни на тези в серийната „седмица”, както и някои футуристични елементи – изскачащи дръжки на вратите и миниатюрни камери, вместо странични огледала. Както и при серийния седан, концепцията има двойна решетка с хромирано обкантване и вертикални ламели, но размерите и издутата форма са доста по-близки до тези в решетките на настоящите М3 и М4.

Интересното е, че шоумоделът, за разлика от редица други, направени за демонстративни цели, е напълно функционален автомобил от метал. Гумите са доста големи – над 19 инча, като шарката им е правена на ръка от дизайнера Нагашима. Направени по поръчка са и джантите.


BMW ZBF 7er


Интериорът с дървена облицовка е богато оборудван с електроника: има ранна версия на информационно-развлекателната система iDrive, която се появи в Серия 7, а в облегалките на предните седалки са вградени малки лаптопи. За пътниците от задния ред има също маса и отделен контролен панел за различни системи.

Като цяло, концепцията представя много от стилистичните детайли, дебютирали в Е65 през 2001 година и явно подсказва за бъдещето на дизайна при цялата гама на баварците, каквото го виждаме и днес. Видеото ни напомня, че дизайнът на един автомобил може да отнеме години, а идеите имат нужда от време за да се превърнат в нещо, готово за серийно производство. Но дори и сега, 25 години по-късно, мнозина не бяха подготвени за масивната решетка на новата Серия 4.
   
      
Повече снимки на BMW ZBF 7er може да видите в галерията:

0 от 500