IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford Mustang Mach-E влезе в Книгата на Гинес

Електрическият кросоувър постави рекорд по нисък разход на енергия

Електрическият кросоувър Ford Mustang Mach-E записа най-доброто постижение в историята за пробег с един киловат-час електрическа енергия и така попадна в Книгата на рекордите Гинес.


Ford Mustang Mach-E влезе в Книгата на Гинес


Машината стартира от селцето Джон О'Гроутс в северната част на Шотландия с напълно заредени батерии и екипаж от трима души, включително кореспондентът на Би Би Си -Пол Клифтън, като измина изминава 1352 километра до край на Кейп Ленд - най-западната точка на английската част на Великобритания. Резултатът от пътуването е един киловат-час електричество за 10,5 км.

Целта на пътуването не беше толкова да се постави официален рекорд на Гинес, колкото да се покаже, че гамата от предлагани електрически автомобили вече е сравнима като пробег с автомобилите, оборудвани с двигатели с гориво.


Ford Mustang Mach-E влезе в Книгата на Гинес


„Това пътуване показва, че електромобилите вече са подходящи за всички. Не само за кратки пътувания до града или до работа, но и за дълги пътешествия из страната“, коментираха Крафтън и неговите спътници Фергал Макграт и Кевин Букър, които вече имат няколко подобни опита в кариерата си.

За пътуването беше използван Mustang Mach-E Extended Range RWD, оборудван с електрически мотор с мощност 294 к.с. и батерия с капацитет 88 кВт/ч. „Паспортният“ пробег с едно зареждане е 610 км, но в случая беше доказано, че кросоувърът може да измине над 800 км.


Ford Mustang Mach-E влезе в Книгата на Гинес


През целия маршрут от 1352 км електромобилът е зареждан само два пъти, като това е отнело общо 45 минути. Според Ford, терминал с мощност 150 киловата дава допълнителни 117 км пробег само за 10 минути.

Снимки: Guinness World Records

0 от 500