IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Panasonic продаде всичките си акции от Tesla

Японският гигант е получил към 3.6 милиарда долара за дела си

Японският електронен гигант Panasonic Corp е разпродал целия си дял от американския производител на електромобили Tesla през изминалата финансова година, съобщи говорител на компанията днес. Японците са се разделили с акциите си в замяна на около 400 милиарда йени (3.61 милиарда долара).
 
   
Panasonic, Tesla
Panasonic е основният доставчик на батерии за Tesla още от 2009 година насам
  

   
Целта на продажбата е била да се намали зависимостта на конгломерата от Tesla и да се наберат свежи средства за инвестиции в развойна дейност.
Panasonic е основният партньор на американците в производството на батерии, но двете компании имаха доста разногласия напоследък и шефовете им на няколко пъти си размениха остри реплики.

Panasonic придоби първия си пакет от Tesla още през 2010 година, когато купи 1.4 милиона акции на цена 21.15 долара парчето, или общо за близо 30 милиона долара. По текущите котировки същите акции струват 951 милиона долара. След това Panasonic на няколко пъти разшири дела си.

Сега продажбата на акциите няма да повлияе на отношенията с Tesla, увери говорителят на Panasonic. Компанията на Илон Мъск обаче в последните години усилено се опитва да диверсифицира доставките си на батерии и да намали зависимостта си от японския си партньор.

 

0 от 500