IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Honda заложи на електромобилите за разлика от конкурента Toyota

Компанията обяви, че ще спре продажите на двигатели с вътрешно горене през 2040 година

Honda стана първият японския производител, който публично обяви пълен отказ от продажбата на бензинови автомобили през 2040 година. Компанията обеща да изпревари другите производители с внедряването на нови технологии.


Honda


Към момента едва 1% от автопарка в Япония е от електрически превозни средства, което е много по-малко от най-големия пазар в света - Китай (6%). По данни на Bloomberg обаче, световните продажби на коли на ток ще скочат рязко – от 3,1 млн. през 2020 година до 14 млн. през 2024 година.

Новата електрическа стратегия на Honda включва и нейното най-силно подразделение – мотоциклетите. Компанията планира да представи три нови двуколесни превозни средства на ток до 2024 година, както и цели 10 електромобила до 2024 година. От Honda обявиха, че са готови да влязат в алианс с други производители, за да изпълнят целта си до 2040 година.

В компанията вече взимат сериозни мерки за намаляване на разходите, като спестените пари ще бъдат инвестирани в електрификация. Вече бившият генерален директор Такахиро Хачиго взе решение за закриване на няколко завода, за съкращаване на моделната гама и за напускане на световния шампионат във Формула 1 в края на сезона 2021 година.

Стратегията на Honda обаче среща и доста критици. Големи играчи в автомобилната индустрия – като Ford, например, смятат, че могат да бъдат въглеродно неутрални не по-рано от 2050 година. Големият конкурент в Япония – Toyota, на свой ред вече обяви, че хибридите ще трябва да играят по-важна роля по пътя към електрификация.

Снимки: Honda

0 от 500