IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колко безопасен е автомобил на 18 години?

Стар Hyundai Getz беше подложен на краш-тест

Германската организация Dekra проведе краш-тест на 18-годишен Hyundai Getz с пробег 270 000 км. Експертите решиха да проверят надеждността на автомобила, като оцениха работата на системите за безопасност, а именно – на предпазните колани и въздушните възглавници.


Hyundai Getz


За целта беше инсцениран челен удар с неподвижно препятствие със скорост 50 км/ч, като резултатът не беше никак лош. Само 17 милисекунди след удар сработиха предпазните колани, а след още 2 се отвориха и фронталните еърбегове. Всички системи се задействаха за 37,9 милисекунди, което е отлично постижение. За сравнение, човек мига със скорост 100 милисекунди.

Специалистите от Dekra похвалиха качеството на сглобката и здравината на стария Getz. В резултат от удара в неподвижния обект каросерията се деформира сериозно, но вратите бяха отворени без проблеми, а педалите и предните стойки си останаха цели.


Hyundai Getz


Трябва да се отчете, че съвременните автомобили значително превъзхождат като тегло бюджетните модели, произвеждани преди 20 години, така че сравнението между тях е доста трудно. Въпреки това, някои организации го правят, като почти винаги победител е новата кола.

Снимки: Autoweek

0 от 500
  • #4
    2 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    колата е също толкова надеждна като преди 18г. Просто явно никой не си дава сметка, че за това време се променят стандарти, изисквания и е нормално кола на 18г да не отговаря съвсем на най новите. Да не би сграда строена 1950 да отговаря на модерните стандарти за изолаця? Един телевизор от 1980 дали има същите енергийни показатели като модерните?Глупави тестове..
  • #3
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Никола ( преди 2 години )
    Това е добре защото колите у нас са над 15 г и да се надяваме че още могат да са безопасни браво на Корейците ,е нямам предвид разни лади те нямат ербези но нормалните 20 г имат поне по 1 бр
  • #2
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Стойко на Стойка прави стойки,
  • #1
    14 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Аз пък не разбрах, защо като решават да тестват стара кола винаги избират, най-малкия и евтин модел? Що не думнаха една s КЛАСА ПРИМЕРНО?