IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електромобилите ще задръстят света със... захар

Проблемът се крие в Бразилия и производството на етанол

Все повече електрически електромобили в Бразилия, но може би също планини от захар във всеки край на света. Този любопитен сценарий е представен в проучване на световнопризнатите експерти и глобални играчи на пазара на захар Мариана Перина Джирусек и Сорен Дженсен.


Етанол


Големият "фал" на електрификацията в Бразилия ще бъде породен от огромните количества неупотребена захар. И по-точно, анализът обяснява, как все по-масовото преминаване към електромобили ще намали значително вътрешното търсене на етанол - гориво, получавано от захарна тръстика, което е масово използвано в латиноамериканската държава.

Според специалистите, от една страна производителите на етанол ще бъдат заплашени от срив в продажбите на биогоривото, но от друга страна има и още нещо - неизползваната за производство тръстика ще се преработва в захар, която от своя страна ще трябва да си търси нови клиенти. Най-вероятно в чужбина.

Преди всичко, анализът обяснява как работи пазара в най-голямата държава в Южна Америка. Още от 70-те години на миналия век бразилците произвеждат етанолово гориво, като добивът и употребата му нарастват особено много от началото на новия век. Често, самите захарни компании използват излишъка си на захар, за да произведат етанол.


Етанол


В доклада, обаче, се заявява, че електрификацията може да наруши този крехък баланс, като очертава различни сценарии, които ще зависят от степента на разпространение на електрически автомобили. В най-екстремният случай, първите ефекти ще се усетят още през 2025 година, довеждайки до значително редуциране на търсенето на захар до 2035 г.

До 2040 година, търсенето на захар може да спадне до нива от едва 40% спрямо настоящото. В такъв случай огромни количества захар ще останат нереализирани, като това ще се отрази доста сериозно и на цената на сладкарската суровина. Но дали има решение за предотвратяване на предстоящата криза?

Вълшебната дума за решаване на ситуацията е "планиране", както обяснява Сорен Дженсен: "От сега нататък, играчите в захарния сектор ще трябва да вземат предвид развитието на електрификацията, преди да правят инвестиционни решения". И ще трябва да открият други решения за употребата на етанол, позволявайки излишъците да поддържат пазарното равновесие.


зарядна станция, Ionity, ABB


Бразилските автомобилни производители вече сериозно гледат в новата посока, а някои компании търсят приложение на биогоривата като екологично средство за произвеждане на електричество. Японската компания Nissan пък, стартира сътрудничество с Института за ядрена енергия и нови технологии в Сао Пауло, за разработката на технология, произвеждаща водород, базирана на биогорива.

Това са част от начините, сладкият вкус на електрификацията да остане един и същи за всички. Включително и за нефтените компании, чиито бензиностанции, заради нарастването на електромобилите, може би ще трябва да продават все повече десерти (и това не е шега).

0 от 500
  • #14
    0 rate up comment 0 rate down comment
    muf ( преди 2 години )
    ХахаааааС 1 процент от продажбите електрокарите на нищо няма да повлияят
  • #13
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Почти ( преди 2 години )
    Получаването на палмова мазнина е много по-голям проблем, там има палми и премахване на животински видове. При захарната тръстика ще мине бай *** с един Беларус с плуга и готово, на следващата година ще посе слънчоглед за олио на пет лева литъра.
  • #12
    19 rate up comment 0 rate down comment
    дедо Цоко ( преди 2 години )
    Абе, ще се задръсти светът със захар ветър! Я го дайте тоя шекер насам, като не ви трябва, знаете ли колко ракия, компоти и сладка ще станат? Ич няма да разберете кога сме издумкали тоя излишък
  • #11
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Тодор Узунов ( преди 2 години )
    Чудесно, тогава заместителите на захарта ще се слагат само в храни и напитки за диабетици.
  • #10
    12 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    автомобила никога няма замести коня казала кобилата общо взето това положението
  • #9
    25 rate up comment 8 rate down comment
    Литий ( преди 2 години )
    Нищо от това няма да се случи. Електрификацията ще е толкова "масова", колкото е масово авокадото и бутиковото телешко - много шум за малко хора.
  • #8
    18 rate up comment 7 rate down comment
    Захариев ( преди 2 години )
    Пука ми че те няма да си продават захарта ! Ами да намалят плантацийте и да я карат малко по скромната ! С две думи - да го дух.т !
  • #7
    31 rate up comment 18 rate down comment
    Смях ( преди 2 години )
    Петролната мафия става все по-жалка в пропагандата си срещу прогреса и зелената енергия. Нищо няма да спре електрификацията. Бай *** да си мрънка и той, но бъдещето е зелено.
  • #6
    36 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    да спрат да изсичат горите за глупости като бутиково телешко, авокадо и захарна тръстика, да вдигнат цените на всички тези скъпи ненужни неща и да печелят от цена, не от количества. Авокадото и телешкото да си го ядат хипстърите и инфлуенсърите, дебелаците да спрат с бялата захар и да има и някаква джунгла, която не е съсипана от австралопитеците
  • #5
    11 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    биоетанола е супер гориво за отопление не ти трябва коминрсамо принудителна вентилация и приток на свеж въздух на помещенията