IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ЕС обмисля обща забрана на дизела и бензина от 2035 година

Ограничението ще засегне и автомобилите с хибридно задвижване

Европейският съюз обмисля забрана за продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили на територията на държавите-членки от 2035 година. Тя ще засегне и хибридните превозни средства, които също ще бъдат пенсионирани преждевременно, съобщава италианското издание Politico, което се позовава на трима служители на Европейската комисия.


двигател


Според информациите, на 14 юли Комисията ще предложи ново намаляване на вредните емисии (СО2) с 55%, като то трябва да стане факт до 2030 година. Тогава ще започне и дебатът за пълна забрана на превозни средства с двигатели с вътрешно горене, в това число и хибриди. Сега всяка държава сама определя срока за отказа от тези автомобили, но идеята е Европейската комисия да излезе с общо решение по въпроса.

Най-тежкият сценарий предвижда настоящето намаление на вредните емисии с 37,5% до 2030 година да бъде увеличено до 60%, като то е поискано от неправителствената организация „Транспорт и околна среда“. Съответно, следващата крачка е 100% през 2035 година, което означава, че след тази дата в ЕС ще могат да се продават само изцяло електрически преводни средства.

Новото предложение идва само дни, след като един от големите производители – Audi, обяви, че през 2026 година ще прекрати разработката на двигатели с вътрешно горене. Конкурентът Mercedes-Benz, който е част от концерна Daimler, реагира незабавно и на свой ред заяви, че „преминаването от производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене към електромобили ще стане по-бързо от първоначално планираното“.


Mercedes-Benz EQS


Германският автомобилен гигант не посочи конкретен срок, но според изданието Manager Magazin, това ще се случи в средата на настоящето десетилетие. А това означава, че Mercedes поема в същата посока, която ще следва и конкурентът Audi и промяната ще стане факт още преди 2030 година.

В същото време третият премиум-производител от Германия – BMW, вече заяви, че ще използва двигатели с вътрешно горене поне още 30 години.

0 от 500