IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Rimac все пак ще вземе под контрола си Bugatti

Сделката ще бъде от полза на всички замесени страни

Историята с предполагаемото преминаване на френската марка Bugatti под контрола на хърватския производител Rimac Automobili получава продължение. За това се говореше още през септември 2020 година, а сега списанието Manager Magazin разкрива нови подробности.


Rimac Nevera


Планът предвижда Rimac и влизащата в концерна Volkswagen Group компания Porsche да създадат ново съвместно предприятие, в което хърватите ще имат 55%, а германците – 45%. Именно в тази структура, чиято стойност се изчислява на 5 млрд. евро, ще бъде включена и компанията Bugatti.

В момента Porsche е най-големият инвеститор в Rimac, след като през 2018 година купи 10% от акциите на компанията, а през миналата година този дял беше увеличен на 24%. Стойността на последната сделка е 65 млн. евро, като собственикът и основател на хърватския производител Мате Римац обяви, че фирмата му запазва своята независимост.


Rimac Nevera


Интересът към хърватската компания се повишава непрекъснато, след като наскоро Rimac представи електрическата си хиперкола Nevera – един от най-бързите и най-мощни серийни автомобили на планетата. През следващата година хърватският производител ще излезе на борсата, като се надява, че пазарната му стойност по това време ще бъде над 5 млрд. евро.

Освен Porsche в Rimac сериозно инвестира и корейската група Hyundai Motor. Самата компания вече е пълноценен автомобилен производител, който печели от продажба на технологии. Сред клиентите на хърватите са Aston Martin, Koenigsegg и Automobili Pininfarina, чиято хиперкола Battista технически се доближава максимално до вече споменатата Nevera.

Снимки: Rimac

0 от 500