IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Skoda увеличава електрическата си гама с два SUV

Чехите ще предложат крос-версия на Enyaq и по-компактен модел

Чешкият производител Skoda ще разшири гамата си от електрически автомобили с купе-версия на кросоувъра си Enyaq iV и с нов, по-малък SUV. Това разкри главният дизайнер на марката Оливер Стефани пред Autocar.


Skoda Enyaq iV


Компанията вече продава първия си модел на ток, който е изграден на платформата MEB на VW Group. Макар да е почти идентичен по размер и спецификация с Volkswagen ID 4, Enyaq се отличава с по-голямо междуосие и с по-голям обем на багажника. Именно последното е много важно за марката, като е в основата на успеха на модели като Octavia и Superb.

„Просторът е много важен за нас, защото това означава функционалност. Хората я обичат и няма как да се откажем от нея. Убедени сме, че дори с голям багажник можем да направим хубава и атрактивна кола“, категоричен е Стефани.


Skoda


Купето Enyaq вече е на финалната права от тестовете си и ще бъде представено до края на годината. То ще бъде последвано от по-малък модел, близък по размери с VW ID.3, който ще се предлага само със задно задвижване. Клиентите ще му да избират между 3 батерии с различен капацитет и два варианта на мощност на електромотора.

За разлика от VW ID.3, бъдещият модел на Skoda ще бъде кросоувър, за да може да бъде постигнат по-голяма интериор. С него компанията ще започне да променя и дизайна на електромобилите си, които сега са в стила на стандартните модели на марката.


Skoda


„Идеята ни беше Enyaq да е свързан с нашите модели с двигател с вътрешно горене, защото той е единственият ни електромобил и трябваше да го приобщим към семейството. Когато имаме повече електрически модели, ще развием техния дизайн в нова посока“, каза още Стефани.

Снимки: Autocar

0 от 500