IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

12 неща, които не подозирате за автомобилните чипове

Как колите изведнъж се оказаха заложник на "най-сложното нещо, създавано от човека"

По-голямата част от човечеството вероятно следи с известно недоумение все по-тревожните съобщения за недостиг на микрочипове, идващи от най-различни индустрии: от автомобилната до производителите на електрически четки за зъби. Този недостиг блокира производства, затваря цели заводи, увеличава драстично цени и води дотам, че за някои отделни стоки вече има записване, многомесечно чакане и лимит върху броя на покупките, точно като при развития социализъм.
 
   
автомобили, производство, чипове
Произведени, но недоокомплектовани автомобили очакват доставка на интегрални схеми. По оценка на IHS Markit през тази година заради недостига на чипове ще бъдат произведени с 1.3 милиона нови коли по-малко от предвижданото
   
   
Недоумението произлиза от факта, че тази криза с полупроводниците се очерта още миналото лято и оттогава само се задълбочава, като много анализатори не виждат изход от нея по-рано от 2023 година. За нормалния жител на планетата това е наистина странно: защо тогава не произвеждат повече? Защо не въведат трети смени, не построят нови заводи? Още повече, че и политическа подкрепа не липсва: ЕС и Китай вече обявиха програми за насърчаване на този тип производства, а в САЩ новият президент Байдън иска да отдели за целта колосалната сума от 37 милиарда долара. Какво тогава пречи проблемът да се реши в най-кратки срокове?


12 неща, които не знаете за микрочиповете (ГАЛЕРИЯ):

 

0 от 500
  • #2
    8 rate up comment 19 rate down comment
    до колегата 1 ( преди 2 години )
    На прав път си , нали не мислиш че е случайност , че точно като започна масовото производство на ваксини и свършиха чиповете?
  • #1
    14 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Еми така ще е, като слагат и на хладилниците и на пералните чипове. Само у хората не са почнали да ги слагат, поне не официално.