IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW ще участва в хибридния клас Le Mans Daytona

Баварският производител се завръща в надпреварата през 2023 година

Германският концерн BMW обяви, че ще се присъедини към категорията хибриди в състезанието Le Mans Daytona (LMDh) през 2023 година. Това ще бъде първото участие на производителя в състезание от този клас от 20 години насам, а новината беше съобщена от шефът на BMW M - Маркус Флаш.


BMW Le Mans


Категорията LMDh е най-високият клас в шампионата IMSA SportsCar Championship. В него участниците могат да се състезават с хиперколите от клас "Льо Ман", използвани в световните серии за издръжливост, като от съобщението на Флаш стана ясно, че компанията ще дебютира в "24 часа на Дайтона", с което традиционно се открива първенството.

Все още обаче не е ясно дали BMW ще участва със свой прототип в сериите за издръжливост (WEC). Твърде вероятно е това да стане, тъй като шефът на BMW M призна, че участието и в двете надпревари е доста "съблазнителна перспектива".

BMW има достатъчно опит с подобни прототипи - както в САЩ, така и в Европа. Болидът BMW V12 LMR спечели "24 часа на Льо Ман" през 1999 година, когато беше каран от Яник Далма, Пиерлуиджи Мартини и Йоахим Винкелхок. През същата година тимът спечели и "12 часа на Сребринг".

За да участва в състезанието след 2 години, BMW трябва да получи шаси от клас LMDh от ORECA, Multimatic, Ligier или Dallara. Според правилника, компанията трябва да използва собствен двигател с вътрешно горене, който да работи с хибридна система на задния мост, доставяна от Williams Advanced Engineering.

Участие в категорията LMDh потвърдиха още два водещи германски производителя - Audi и Porsche. Те ще се състезават в шампионатите IMSA и World Endurance Championship със своите нови прототипи.

0 от 500