IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Норвегия може да въведат данъци на скъпите електромобили

Мярката ще засегне моделите, струващи повече от 60 000 евро

Представители на Международния валутен фонд (МВФ) смятат, че правителството на Норвегия трябва да въведе данъци върху скъпите електромобили. Ако властите в скандинавската държава приемат това предложение, то парите ще дойдат от собствениците на коли на Porsche, Jaguar, Mercedes-Benz, Audi и Tesla.


електромобили зареждане


Според икономисти, това ще намали натоварването върху бюджета и ще помогне да се компенсира част от разходите по стимулирането на търсенето на електромобили. В момента собствениците на коли на ток в Норвегия не плащат никакви данъци върху автомобилите си и това ясно си личи от продажбите.

През 2020 година около 54% от продажбата на нови модели се пада на електрически коли, което е световен рекорд. Проблемът е, че поддръжката на екологично чистите превозни средства от страна на властите струва доста скъпо - държавата не е получила данъци в размер на около 2 млрд. евро.

Ако бъде въведен подобен данък, той ще се отнася за електромобили, чиято цена е над 60 000 евро. Освен това се предлага да се субсидира бракуването на бензинови и дизелови автомобили при замяната им с електрически, а също така и да се увеличат данъци на колите с традиционни двигатели с вътрешно горене. Всички тези мерки ще повишат приходите в хазната и ще окажат благотворно влияние върху околната среда.

Снимка: Porsche

0 от 500
  • #7
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Ееееее ( преди 2 години )
    Вижте, бъркате и пишете статии за хейтърите! Ще обясня! Данъци на електрическите (всички) започнаха от тази година (годишен данък). А това което се обсъжда, е да се плаща един вид мито (както се казва у нас) за колите над 60 хиляди евро! Всички коли с ДВГ плащат такова мито, а електрическите не! Това влиза в цената на колата, а не е годишен данък! А в тези пари влизат коли, които не се купуват вече масово, така че няма да засегне много хора!
  • #6
    0 rate up comment 8 rate down comment
    Джоди ( преди 2 години )
    Всяка кола плаща винетка и застраховка! какви още данъци да има? Винетката е за пътищата добре, гражданската отговорност е на водача за виновно причинени щети! Тенекии отговорност не носят Всичко останало издоено от водачите не е ясно за какво отива! От трактор винетка ли ще искате....
  • #5
    16 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 2 години )
    Най-лицемерната държава в света - производството им на петрол надвишава консумацията им 10 пъти . Но иначе ще се возят в електрически коли а на другите ще увеличават данъците . Всичко в прехвалените зелени технологии е такова - заблуда на масите докато им бъркаме в джоба .
  • #4
    7 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Историята с ел. коли ми напомния тази за жабата - слагаш я в една тенджера и студена вода на котлона. пускап го, да нагрява слабо. И понеже нагрява слабо, жабата привиква към темп. на водата и в крайна сметка се сварява.
  • #3
    7 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Данък за ел. коли - да, ама не разбирам защо само за тези над 60к? Рено ЗОЕ и другите гравитират ли?
  • #2
    9 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Pochna se.
  • #1
    21 rate up comment 4 rate down comment
    Fullspeed666 ( преди 2 години )
    Няма как да не се въведат някакви данъци върху електричните. Не може да ползваш същата инфраструктура като останалите и да не плащаш нищо (за поддръжка, подобрения и т.н.)