IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дизеловият скандал във Франция се разраства

След Volkswagen и Renault в измама беше обвинен и Peugeot

Скандалът с манипулираните дизелови двигатели на Volkswagen в САЩ от 2015 година получава неочаквано продължение на теритоторията на Франция, след като съдът в Париж започна разследване срещу няколко производителя. Засега са повдигнати обвинения на Peugeot, Renault и Volkswagen за това, че са измамили френските потребители за нивата на вредни емисии на автомобили, произведени след 2009 година, съобщава Automotive News.


дизел


Последен под съдебното преследване попадна компанията Peugeot SA, която е част от новия алианс Stellantis. Тя е обвинена в измама на клиенти във Франция, на които е продала дизелови автомобили с екологичен стандарт Еuro 5 между 2009 и 2015 година.

Сега Peugeot трябва да плати депозит от 10 млн. евро на властите (8 млн. евро за изплащане на потенциални щети и неустойки, както и 2 млн. долара като гаранция пред съда. Отделно от това, компанията ще трябва да предостави банкова гаранция в размер на 30 млн. евро, предназначена за покриване на потенциални щети.

Не е изключено с обвинения да са сдобият и още два марки от новия алианс - Citroen и Fiat. От Stellantis вече потвърдиха, че се води разследване срещу Peugeot, както и срещу компаниите Citroën S.A. и FCA Italy, като те трябва да се яват пред съда в Париж на 10 юни.

По-рано - на 8 юни, големият конкурент на Peugeot - френският производител Renault, също се сдоби с официални обвинения за измама на потребителите. Компанията ще плати 20 млн. за потенциални щети и неустойки, като ще трябва да предостави и банкова гаранция от 60 млн. евро.

Що се касае до Volkswagen, неговият френски "дизелгейт" започна на 6 май, а само преди дни стана ясно, че компанията трябва да плати депозит от 10 млн. евро и да предостави гаранция от 60 млн. евро за евентуални щети.

От германския производител вече обявиха, че случващото се във Франция е нещо като възобновяване на съдебното производство, което е приключило в Германия през 2018 година и пред Европейския съд 2 години по-късно. Затова от Volkswagen смятат, че няма как да има второ решение по същите обвинения и то трябва да бъде забранено.

0 от 500
  • #14
    7 rate up comment 6 rate down comment
    Србин ( преди 2 години )
    Що е френско - мачку, пичку и еличку не тражим!
  • #13
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    #6, спокойно, след 5 години ще почнат да съдят и за измами с безвредността на акумулаторите
  • #12
    8 rate up comment 1 rate down comment
    VAYK ( преди 2 години )
    Тия мильончета на французите са като бълха, сравнение с това дето ощавиха ФВ:)))То при немците даже не е свършило още....
  • #11
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Мижи да те лажим- казал народът. Първо принуждават производителите да покриват някакви измислени нива , въведени от хора дет от години не са сядали на шофьорското място , а после "Какви лоши производители - лъжат за да покрият изискванията
  • #10
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    E, как те измислихте да поднесете новината в 25 снимки и да цъкаме за стотинки?
  • #9
    11 rate up comment 10 rate down comment
    VAYK ( преди 2 години )
    Volkswagen смятат, че няма как да има второ решение по същите обвиненияБа си смеха:)
  • #8
    10 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    не просто като ги забранят в европейските столици които са основните пазари производвтвото на автомобили с двг и разработките покрай тях ще станат безсмислени а намалената употреба ще доведе до по-малки продажби на горива което ще направи и много от съществуващите бензиностанции нерентабилни и те ще бъдат закрити.Горивото ще се преориентира към земеделската техника военните камионите и тн.
  • #7
    4 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Краят на двг ще дойде бързо а с него и краят на бензиностанциите много си мислят а бе аз нова кола не ща ще си карам королата или пасата или опела доживот да ама не просто няма да има отде да зареждате
  • #6
    16 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Нещата ще тръгнат към електромобилите по-бързо отколкото мислехме май.
  • #5
    15 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Хаха, лелее, егати *** са вагонетките - значи Франция нямала била право да ги съди за измама, защото Германия вече ги била осъдила, ха-ха-ха-ха, е няма толкова нагли и прости същества, ей!