IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Някои държави обмислят данъци върху електромобилите

Новите такси ще направят колите на ток по-малко привлекателни

Въпреки преференциите, отделяни за стимулиране на прехода на електромобили, властите в някои държави вече обсъждат въвеждането на данъци за собствениците на такива превозни средства. Работата е там, че пътната инфраструктура се финансира и от данъци, в които е включена стойността на горивото. При електромобилите такива няма, но в същото време те се движат по същите пътища.


електромобили


На първо време, тази промяна ще засегне щата Тексас, където Републиканската партия вече е излязла с подобна инициатива. Нейните представители смятат, че собствениците на електромобили трябва да плащат същите данъци и такси за използване на пътищата, каквито и шофьорите на автомобили с двигатели с вътрешно горене.

Нещо повече - вече е разработен законопроект, в който са посочени сроковете и сумите. Той предвижда, всеки притежател на електромобил годишно да плаща данък в размер на 190-240 долара, като при превишаване на годишен пробег от 14 500 км ще се наложи доплащане от още 150 долара.

В документа се посочва, че всяка година на територията на Тексас се движат около 300 000 превозни средства. Ако данъкът бъде въведен, то щатът ще получи допълнителни 37,8 млн. долара. При продължаващата електрификация тази цифра след 5 години ще достигне 135,6 млн. долара годишно. Ако законопроектът бъде одобрен, той ще влезе в сила още от 1 септември 2021 година.

Разбира се, предложението на републиканците си има противници. Организацията Plug in America вече се обяви срещу законопроекта, като нейният основен аргумент е, че замисленият данък е по-висок от този за бензинова кола. Освен това, собствениците на електромобили в 20 щата на САЩ плащат такса за регистрация, която варира от 50 до 200 долара.


0 от 500
  • #13
    0 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Морковче в устата, и *** в г...за! Шъ видите виЙ, щой туй електрификация, ама ши въй ударило вече високото напрежение! Ауспух, пух, пух, пух! И спомени за Мечо Пух! Ама ще е късно! Да прочетохте, че Бил Гейтс и Уорън Бъфет си строят атомна електроцентралка в Уисконсин??? ***, то не е само туй. Те и Мариците са техни. Зелена, *** много зелени ще станем от таз енергия. Уестингхаус... то има и други. Лелеййй, що не се образовате бе хора? Пух, пух, пух, на Били в големия търбух! Ай чао!
  • #12
    2 rate up comment 0 rate down comment
    RD ( преди 2 години )
    В Швеция предложението е да се спре продажбата на горива (вкл. Био) до 2040,а дотогава да постъпват периодично. Това е след 19 години, т.е. доста скоро.
  • #11
    12 rate up comment 2 rate down comment
    до 12 ( преди 2 години )
    Цената на тока я нареди, хайде сега кажи прогноза за цената на бензина. Към момента се повишил с 26 % от за половин година. Дали бензина няма да стане 3 лв догодина или 5 лв след 2 две години? Можеш ли да гарантираш?
  • #10
    2 rate up comment 5 rate down comment
    VAYK ( преди 2 години )
    Републиканци:))
  • #9
    15 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    След като можеш да дадеш над 80 хиляди за електромобил, данъците и цените на горивата са ти най-малкия проблем.
  • #8
    16 rate up comment 6 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    А не бе!: Колега, да не говорим и че цялата електрошъшкания ще рефлектира и върху цените на електроенергията за бита и индустрията и от там ще плащаш повече за всичко - любимо ми е като обяснят как някой мислел за тях, да им направи нещо без пари и вечно. Да ама икономиката не работи така...
  • #7
    25 rate up comment 9 rate down comment
    А не бе! ( преди 2 години )
    Абе от ден първи ви разправям, че няма кой да ви остави да карате по-евтино от сега!Няма как държавите да се лишат от огромните приходи от акцизите върху горивата!В момента електроавтомобилите се разработват с вашите пари, собсидират се с вашите пари,след 10 години ще се продават само електроавтомобили и ще ви нашият с 200 и данъци и акцизи и свят ще ви се завие, без алтернатива!Ама прости мъскзомбита,мечтата да си ходят на село за 2лв взема връх над логиката и разума!!!
  • #6
    14 rate up comment 12 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    данъците вече са факт, в Австралия, провинция Виктория вече въведоха данък база годишен километраж около 350 австралийски долара - електропитеците пищят здраво, но факт! Рушат пътищата и то повече. А ако си мислите, че нефта свършва значи здраво сме го закъсали, защото по-голяма част от добивите отиват в химическата и други индустрии отколкото за гориво
  • #5
    14 rate up comment 0 rate down comment
    Джоди ( преди 2 години )
    Навремето не се възприе 5 стотинки от продаден литър гориво да отиват за пътно поддържане...Затова измислиха винетки...така че пито платено!
  • #4
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Разбира се ( преди 2 години )
    Тексас е щата с най-голямо производство не нефт! Те са доста зависими от нефта!