IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Компактните модели на Land Rover минават на нова електрическа платформа

Следващите поколения на Discovery Sport и Evoque ще излязат през 2024 година

Jaguar Land Rover планира следващите поколения на компактните всъдеходи Evoque и Discovery Sport да бъдат на новата електрическа платформа Electrified Modular Architecture (EMA), която да ги изведе в по-престижен пазарен сегмент. По данни на изданието Autocar, моделите ще дебютират през 2024 година.


evoque discovery sport
Неофициални рендери на двата нови модела от Autocar

Новата архитектура ще позволи в машините да се използва изцяло електрическо задвижване с електромотор на всяка ос, както и хибридна система с двигател с вътрешно горене. В този случай, обаче, ДВГ ще играе ролята единствено на генератор, зареждащ батериите. И най-вероятно ще става въпрос за компактно бензиново решение.

Първият модел от нов тип ще бъде следващият Range Rover Evoque, който ще се появи през 2024 година. След него ще се появи и третото поколение Land Rover Discovery Sport. По предварителна информация и двата автомобила ще се асемблират в завода на марката за всъдеходи в Хейлууд, Великобритания.


evoque 2024


Очаква се, че с преминаването на ЕМА-архитектурата Discovery Sport и Evoque ще получат и по-високи цени, тъй като JLR ще трябва да покрие допълнителните разходи за разработка на платформата. Очаква се базовата цена на новите модели да надвиши 40 000 лири, докато в момента в Англия Evoque започва 32 115 лири, а събратът му със 7 места - от 32 430.

Междувременно, Jaguar Land Rover в момента разработва още една платформа, наречена MLA (Modular Longitudal Architecture). Тя ще бъде в основата на флагманския Range Rover, който ще дебютира с ново поколение още през следващата 2022 година. Връщайки се към ЕМА, на тази архитектура се очакват два нови модела от семейството на Defender, които ще видим вероятно след 6 години.

0 от 500