IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Abarth възражда спортна икона

Проектът е посветен на легендарната 1000 Sport Prototipo

През 1966 година, инженерът Марио Колучи създава 1000 Sport Prototipo – един от най-великите автомобили в историята на Abarth. Машината е изключителен лек и мощен спайдър, конструиран на тръбна рама, с минималистичен дизайн и компактен 4-цилиндров двигател. Въпреки че е произведен в доста лимитирана серия от едва няколко екземпляра, моделът става изключително популярен.


Abarth 1000 SP


За да отпразнува 55-ия рожден ден на иконичната кола, Abarth представи уникалния 1000 SP. Машината, създадена в един-единствен екземпляр, следва същия базов дизайнерски подход, но, разбира се, е доста осъвременена като черти, като са осигурени по-добра аеродинамика и ергономичност.

Както се забелязва в изображенията, новият 1000 SP следва плавните линии на оригиналния модел, като компанията заявява, че машината е разработена със стриктно придържане към дизайнерските принципи на оригинала. Дори и предните кръгли светлини са запазени, както и линията на задницата, макар и по-висока в наследника.

За задвижването на Abarth 1000 SP се грижи 1,75-литров двигател от Alfa Romeo, разполагащ с максимална мощност от 240 конски сили. Това е значително повече от 105-те „кончета” на еднолитровия мотор, използван при модела от 60-те години на миналия век. Компанията, обаче, не посочва никакви технически и динамични данни за новия модел.


Abarth 1000 SP


По-мощният двигател съвсем не е единственото подобрения във възкресения спортен модел. Доста по-различно е и шасито, което представлява специална хибридна тръбна рама, с комбинация от карбонова централна клетка и алуминиева предна част. Окачването също е доста по-различно и модернизирано, за да се справя по-добре с контрола при влизането с висока скорост в завои.

От Abarth не дават също и информация относно плановете си за бъдещето на спортната машина. Към момента, концепцията е замислена като демонстратор на технически идеи, а машината ще участва на различни събития свързани с ретро автомобили.

Повече снимки на Abarth 1000 SP може да видите в галерията:

0 от 500
  • #2
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 2 години )
    Не разбирам двата минуса - колата е със същия двигател като 4C, очевидно е с двигател централно зад шофьора, а и страничната линия е доста подобна?!?
  • #1
    5 rate up comment 2 rate down comment
    //// ( преди 2 години )
    Уважавам италианските автомобили, но ми се струва че в случая Фиат са преработили дизайна на Alfa Romeo 4C и са го пуснали като нова кола.