IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

"Черната кутия" става задължителна за всички нови коли през 2022 година

Автомобилите трябва да бъдат оборудвани и с интелигентен ограничител на скоростта

Европейският съюз вече предупреди автомобилните производители за това, че са задължени да поставят на новите си автомобили няколко нови системи за безопасност. От май 2022 година всички, произведени в ЕС нови коли, трябва да бъдат оборудвани с интелигентен ограничител на скоростта. Освен него, те трябва да получат "черна кутия" (като при самолетите), а също така и видеорегистратор.


черна кутия


Идеята за поставяне на "черни кутии" (система EDR) в новите превозни средства е от няколко години. С тяхна помощ ще може да се разбира всичко, което се случва по време на движение, като това е особено важно при разследване на катастрофа. Те ще бъдат свързани с въздушните възглавници и ще записват данни за скоростта, спирането, местоположението на автомобила и работата на електронните асистент.

Експерти посочват, че въвеждането на тази технология е поредната крачка към автономните автомобили. От Европейската комисия да категорични, че конфиденциалността на системата EDR е гарантирана, тъй като тя няма да пази нито регистрационни номера, нито идентификационни данни, а само сведения за шофиране. При катастрофа обаче ще се записват и събитията, разиграли се след това.

Според наредбите, всички нови автомобили, продавани в ЕС от май 2024 година, трябва да разполагат още с детектор, следящ за умората на шофьора и за отвличане на вниманието му, асистент, който се активира при отвличане на вниманието, автоматично активиране на сигнал при аварийно спиране и тестер за алкохол, свързан със стартера.


ограничител на скоростта


Новият регламент влиза в сила от 6 юли 2022 година, което означава, че автомобилните производители ще имат около 2 години, за да се подготвят за поставянето на тези системи и технологии в своите автомобили.

0 от 500