IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Бъдещето на Tesla в Китай е под въпрос

Проблемите могат да струват много на производителя на електромобили

През 2020 година Tesla стартира производството на Model Y в новия си завод в Шанхай, където още от преди това се сглобяваше и Model 3. Всичко започна отлично за компанията, която планираше да достигне производство от 450 000 коли на година, като постепенно увеличава и тази бройки.


Tesla Китай


В дългосрочен план в Tesla разчитаха да превърнат китайския си завод в производствен център, от който да изнасят електромобили за цял свят. Това обаче няма да стане и така се поставя под сериозна въпросителна развитието на компанията през следващите няколко години.

Първата причина е продължаващите проблеми в отношенията между Китай и САЩ. Вече бившият президент Доналд Тръмп въведе 25-процентно мито върху всички стоки от Китай. То все още не е отменено, което означава, че внасянето в Щатите на произведени в Шанхай автомобили е напълно безсмислено.


Tesla Китай


Втората, не по-малко важна причина, е спадът на търсенето. В последно време китайските потребители масово се отказват от колите на Tesla, като продажбите са намалели с 30%. Това се обяснява с действията на властите в страната, които през март тази година накараха американския производител да проведе сервизна акция заради проблем с окачването.

Последва нов удар срещу Tesla, след като китайските военни обвиниха компанията на Илон Мъск в шпионаж, осъществяван с помощта на камерите в електромобилите. На всички военни, както и на държавните служители, беше забранено използването и притежаването на коли на Tesla.


Tesla Китай


На всичко отгоре, по време на автосалона в Шанхай през април стартира и протест срещу Tesla. Жена с фланелка с надпис "Отказаха ми спирачките" се качи на покрива на изложен в залата Model 3 и започна да скандира срещу американския производител. Оказа се, че тя има същата кола, на която са отказали спирачките по време на движение и едва не се е стигнало до фатален инцидент.

Властите явно само това и чакаха, след като и други клиенти съобщиха за подобен проблем. И сега срещу Tesla върви ново разследване, което може да донесе сериозни санкции срещу най-големия производител на електромобили в света.

Снимки: Motor

0 от 500