IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Катастрофа спря SSC Tuatara от нов опит за рекорд

Хиперколата е сериозно пострадала, а двама души са ранени (ВИДЕО)

Американската хиперкола SSC Tuatara, която предизвика доста полемики при опита си да атакува световния рекорд за скорост, се сблъска с нов сериозен проблем. Според изданието Drive, оборудваният с 5,9-литров V8 с две турбини и мощност 1750 к.с. автомобил е катастрофирал по време на пътуване към Флорида.



Инцидентът се е случил в щата Юта, когато машината, с която е превозвана хиперколата, е била обърната от силен вятър по време на движение. Автомобилът е пострадал сериозно, като това се вижда и от публикуваното видео. Екипът е пътувал към Флорида, където е трябвало да атакува рекорда за скорост, ката развие над 500 км/ч.

Това е същата Tuatara с номер 001 на шасито, която е собственост на Лари Каплин. Същата комбинация от пилот и автомобил подобри световния рекорд за скорост през януари, което предизвика много спорове. Самият Каплин не е присъствал на инцидента, но шофьорът и спътникът му в камиона, превозващ колата, са сериозно ранени и са в облинаца.


SSC Tuatara


През януари автомобилът успя да развие 508 км/ч, но това постижение беше поставено под въпрос от много експерти. Екипът на SSC повтори опита месец по-късно, като постигна 455,2 км/ч. Това също е рекорд за скорост, защото постижението на Bugatti Chiron Super Sport 300 + от 2019 година - 489 км/ч, е регистрирано само в едната посока.

Според собственика на SSC - Джарод Шелби, щетите по колата изглеждат по-сериозни, отколкото са всъщност, тъй като шасито, задвижването и окачването не са пострадали и затова ремонтът няма да отнеме време. Той допълни, че в компанията не се отказват от атака на рекорда, като катастрофата единствено ще промени времето на опита.

Снимка и видео: The Drive

0 от 500