IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Nissan продаде акциите си в Daimler и спечели над 1 милиард евро

Японците ще инвестират приходите в нови системи за електрификация

Компанията Nissan продаде акциите Daimler, които притежаваше и спечели 1.149 млрд.. Евро. Това е 1.54 от ценните книжа на германския концерн, като те бяха пуснати на пазара през последните дни.


Nissan лого


Приходите от продажбата ще позволяват на Nissan да увеличи и да подобри своята конкурентоспособност, като парите ще бъдат инвестирани най-вече в електрификация. От компанията обявиха, че индустриалното партньорство с Daimler остава непроменено и не се влияе от продажбата, като двата производител ще продължат да работят по различни проекти.

Всъщност, Nissan направи същото, което стори и партньорът в алианса Renault само преди няколко месеца. Френската група продаде акции на Daimler на стойност 1.143 млрд. евро, като по този начин успя да намали сериозни си загуби, натрупани през 2020 година заради пандемията от коронавирус .

Въпреки уверенията от страна на японската компанията, вече се пораждат редица съмнения за бъдещето сътрудничество по оста Германия-Япония. Счита се, че Daimler ще прекрати всички проекти както с Nissan, така и Renault. А доказателство за това е, че новото поколение интелигенти системи за свързаност при електромобилите е разработено не с Renault, а с китайска Geely. Която, между другото, е акционер в германския концерн.

Снимка: Nissan

0 от 500