IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Още една марка спира да инвестира в дизела

Времето на тези двигатели отмина, категоричен е шефът на Citroen

Търсенето на дизелови двигатели продължава да спада и тази тенденция явно ще продължи през следващите няколко години. Сериозна роля за това изигра скандала с манипулираните дизели на Volkswagen от 2015 година, след който редица европейски правителства постепенно въведоха ограничения на този тип мотори.


Citroen C5 X


Някои компании като Hyundai, Nissan и Volvo вече се отказаха официално от инвестирането в дизели за гамата си. Volkswagen Group също обяви, че няма да разработват нови такива двигатели, а ще модернизира сегашните си. Към тази група явно се присъединява и Citroen, чийто изпълнителен директор Винсент Кобе изрази песимизма си относно бъдещето на дизелите.

"Само преди десетина година пазарният дял на дизеловите мотори в Европа беше 80%, после падна до под 50 %, а очаквам до 3 години той да е не повече от 15%", коментира Кобе пред изданието Autocar.

В момента Citroen предлага няколко модела с дизелови двигатели - C3, Berlingo, C3 Aircross, C4 и C5 Aircross. Новият C5 X обаче получи само бензинови и хибридни варианти, което показва новата позиция на френската марка.

Кобе допълни, че решенията на редица европейски правителства за забрана на двигателите с вътрешно горене също принуждава големите компании да се отказва постепенно от този тип мотори. Съответно, те са принудени са инвестират всичко в електрически задвижващи системи.

Снимка: Citroen

0 от 500
  • #3
    11 rate up comment 20 rate down comment
    Няма ( преди 2 години )
    да ни липсвате.
  • #2
    27 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Ще почнат да ги правят пак .. след някоя години. Бившия шеф на МБ го каза няколко пъти, ниски емиси не могат да се постигнат само с бензин. Но населението беше облъчвано умишлено. Просто трябва да се продават едни коли, но темата е много по дълбока за коментар тука.
  • #1
    32 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Що не почнат да правят двигатели, които да се навиват с ключе и да работят с пружина като руски будилници?