IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Отказват да застраховат модели на BMW, Mercedes и Range Rover

Заради рекордни "безключови" кражби някои версии са вече в черния списък на застрахователите

Луксозни модели на производители като Mercedes-Benz, BMW и Range Rover вече са влезли в черните списъци на застрахователите заради бум в кражбите напоследък, съобщава лондонският Times. Подобна информация, но отнасяща се за Нидерландия, поднася De Telegraaf.
 
  
крадци, безключов достъп
  
  
Проблемът идва от все по-масовите кражби на автомобили чрез т. нар. "безключов достъп". При снабдените с него коли собственикът няма нужда дори да вади ключа от джоба си - трябва само да се доближи към колата, и тя се отключва, получавайки радиосигнал от ключа. За нещастие тази система създава големи удобства и на крадците - достатъчно им е да разполагат с усилвател на радиосигнала и трансмитер, който общо струват няколко десетки евро. Единият сканира къщата, офиса или ресторанта, в който седи собственикът на автомобила, а другият получава сигнала от усилвателя, отключва колата и потегля с нея.

Според Times собствениците на определени луксозни модели вече директно получават откази за застраховка каско от водещите британски застрахователи. Само в Лондон кражбите на машини с безключов достъп са пораснали с 200% за пет години. Подобна е тенденцията и в другите големи британски градове - Манчестър, Бирмингам и Нотингам. Според застрахователя LV= исковете от такъв тип растат с 20 на сто всяка година от 2016 насам.


Кражба на BMW Серия 5 с безключов достъп, заснета от охранителна камера (ВИДЕО):
 
  
   
"Освен ако нещо не се промени драстично, скоро просто няма да можете да получите добра застраховка за луксозен SUV в Западен Лондон", коментира Гери Бъки, изпълнителен директор в застрахователния брокер Adrian Flux. "Някои модели стават незастраховаеми заради твърде високия риск от кражба".

48% от кражбите на автомобили се падат именно на луксозни модели с безключов достъп на марките Audi, BMW, Jaguar, Land Rover, Lexus, Mercedes, Porsche и Tesla. Според експертите в момента има много добър пазар за подобни крадени автомобили в Африка, Южна Азия и някои страни от бившия СССР.

Дори и да не получат директен отказ от застрахователя, собствениците на подобни автомобили ще плащат все по-високи премии. Средно за Великобритания застрахователните премии са пораснали с 2% за последните пет години. За някои престижни модели обаче ръстът е много по-голям. Базовата премия за Mercedes GLC през 2016 е била 522 лири, а днес е 673 лири (776 евро) - ръст от 29 процента. При Land Rover Discovery премията се е повишила с 16 на сто, а при Range Rover - с 8 на сто.

 

Най-застрашените от кражба луксозни модели (ГАЛЕРИЯ):

 

0 от 500
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Най - вероятно става на въпрос за задължителна ГО без кражба, защото при мен КАСКО със 150?самоучастие на 6-годишен Опел е 440евро, та някак не си представям мерцедес за 50-80 хил да ти го застраховат за тия пари
  • #6
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Какви са тези цени б ( преди 2 години )
    776 евро застраховка? Тука един съсед с реийдж роувър от любопитство го питах колко струва колата и колко е застраховката еми 8 000 лева застраховка за 120 000 лева кола. Та тези 776 евро са си супер изгодни да ги ожали човек. Добре че нямам скъпа кола та нямам такива проблеми. Богатите също плачат :)
  • #5
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Че кой ги краде тия дараци Range Rover :)
  • #4
    2 rate up comment 1 rate down comment
    clearr ( преди 2 години )
    пораснали кражби, идиотииио
  • #3
    8 rate up comment 20 rate down comment
    Карач ( преди 2 години )
    Ми това са едни от най хубавите коли на света, затова се крадат, грозни *** като японските кичозни недоразумения никой не краде. Няма кола която да не може да бъде открадната, Няма такава! В щатите даже си оставят колите откючени, за да ги крадат по лесно и после дърпат застраховки и си купуват нови.
  • #2
    7 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Групама са си много добре, за нула време ми оправиха колата, след като ме удариха отзад.
  • #1
    19 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Ако научих нещо от застраховане и лизинг е:Никога вече лизинг на нова кола - минавкаГрупама са рекетьори