IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кръгово кръстовище потресе американците

Вижте какъв хаос предизвиква това непознато за местните хора транспортно решение (ВИДЕО)

Съединените щати са първата страна в света, където автомобилите стават наистина масови. Днес по американските шосета се движат 279.1 милиона коли, и тамошните шофьори обикновено не страдат от липса на опит. Но има и изключения, като например това новопостроено кръгово кръстовище в източната част на щата Кентъки, което буквало взе акъла на местните жители.
 
 
 
  
   
Работата е там, че така характерните за Европа кръгови кръстовища са много голяма рядкост отвъд океана. По данни на щатския пътен институт в цялата огромна страна има само около 7100 такива, и те са съсредоточени почти изцяло в североизточната част на страната.

Има и друг проблем - във вътрешността на САЩ рядко е валидно дори правилото за предимство на дясностоящия. В повечето щати вместо него на регулираните кръстовища с предимство е онзи, който е стигнал кръстовището пръв.

Това обяснява тоталния хаос, причинен от новото кръгово в Кентъки. На видеото, качено от потребителя EVOSexyBeast в Reddit, добре се вижда какво объркване цари - мнозина минават в насрещното, за да завият наляво, други - за да продължат направо. Източната част на Кентъки е предимно селски местности, с малки населени места, и хората явно не са свикнали с подобни решения за трафика.
   
 

 

0 от 500
  • #13
    12 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Нищо не предразполага! Кръговото е елементарно кръстовище. Вече са обяснили правилата.
  • #12
    1 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 2 години )
    Да съм честен и на мен първите месеци след като взех книжка, кръговите ми бяха кошмар и дори и сега не ми е особено комфортно преминаването през такива кръстовища. За мен лично това не е най-добрата организация на движение - доста предрасполага към объркване и инциденти.
  • #11
    4 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Случва се бате, не се учудвай, много българи има в чужбина, а париж е голям град. Учудва ли те, че се намират читатели живеещи, или живели там? И някой да се е направил на важен тук? Споделяме опит и кръгови движения. А последните са най-многбройни в англия и франция. А ти знаеш ли как сме стигнали до тук? А лесно ли беше? А сега голяма работа ли сме като караме в париж?А как живеем и какво правим? Единственото обае, което ти показа, е колко си ограничен... Гражданче ;)
  • #10
    4 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Кръговото движение/кръстовище е най-*** нещо измислено за организация на движението. А този, дето твърди, че организацията на движението е по-добра от Европа явно не е с голям опит. На седмица изминавам по над 5 000 км(карам камион) и на места организацията е кошмарна.
  • #9
    8 rate up comment 2 rate down comment
    хохох ( преди 2 години )
    Брей,много Парижани има тука бре.Всички станахте големи европейци ей:)))))
  • #8
    2 rate up comment 0 rate down comment
    До 2 ( преди 2 години )
    Абсолютно прав си, освен за Труимфалната арка: в натоварени часове, не само предимството не се спазва както трябва, ами дори и посоката на въртене, с цел да заобиколят опашката и да влязат в по-вътрешен кръг, някои заобикалят със ляв завой,сблъсквал се с насрещно движение. Но да, предимството е на десния. Както и на околовръстното им, влизащите са с предимство
  • #7
    13 rate up comment 7 rate down comment
    Ганьо1 ( преди 2 години )
    А в България как е?От вътрешните ленти излизат от кръговото,спират посредата,щото са искали от средата да излизат,ама то в дясното имало малко коли,не пускат десен мигач,като се движат в него....Седнали сме да оплюваме щатите...***
  • #6
    18 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Краварите къртят с интелект! Покъртително...
  • #5
    11 rate up comment 1 rate down comment
    до 4 ( преди 2 години )
    Точно така си е, поне в Тексас. If there is no traffic light but rather a 4-way stop, the first car to arrive at the intersection receives the right of way.
  • #4
    3 rate up comment 2 rate down comment
    VAYK ( преди 2 години )
    Е тука пресилиха за десностоящия!