IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Honda обяви срок за отказ от двигателя с вътрешно горене

Японският производител ще стане изцяло електрически през 2040 година

Компанията Honda стана поредният производител, който обяви предстоящ отказ от двигателите с вътрешно горене, като посочи конкретен срок. През 2040 година всички автомобили на марката ще бъдат изцяло електрически, като сред тях ще има както модели на батерии, така и такива на водород.


Honda електромобили


Това е първото важно решение на новия генерален директор на японската компания Тошихиро Мибе, който зае поста на 1 април. Новата цел предвижда, през 2030 година 40% от продажбите на Honda да бъдат на електромобили. През 2035 година техният дял трябва да достигне 80%, а през 2040-а - 100%. В Honda планират да стана въглеродно-неутрален производител през 2050 година, което означава и производството на нови автомобили да се осъществява с нулеви вредни емисии.

Компанията посочва и основните си пазари - САЩ, Канада, Китай и Япония, докато Европа остава на заден план. В Северна Америка ще се наблегне на сътрудничеството с General Motors, като още през 2024 година Honda ще представи два големи кросоувъра на американската платформа Ultium. Единият ще се продава под марката Honda, а вторият - под Acurs. Те ще се произвеждат в заводите на GM.


Honda електромобили


В Китай през следващите 5 години трябва да бъдат представи 10 нови електромобила, а в Япония - други 6, както и електрическия безпилотен шатъл Cruise Origin (на снимката), който е разработка на GM. Едновременно с това Honda ще продължи разработката на водородни горивни клетки, както и на твърдотелни акумулатори, които радикално ще подобрят ключовите характеристики на електромобилите - ще намалят времето за зареждане и ще увеличат пробега.

Снимки: Honda

0 от 500