IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen дава китайци под съд заради копиран дизайн

Германците смятат, че концептуалният Ora Punk Cat на Great Wall повтаря Beetle

Автомобилният концерн Volkswagen разглежда възможността за завеждане на дело срещу Greatt Wall за копиране на дизайна на легендарния Beetle, съобщават медиите в Германия.


Ora Punk Cat


По време на автосалона в Шанхай китайците представиха концептуалния си модел Punk Cat, с който рекламират новата си марка електромобили Ora. Прототипът обаче много прилича на Volkswagen Beetle, като разликата е единствено в броя на вратите - Punk Cat е с четири, а легендарният германски модел - с две.

Концептуалният модел получава също лети джанти и светодиодна оптика. Китайците са се постарали да направят салона максимално съвременен - в него е пълно с електроника и сензорни екрани. Техническите характеристики на електромобила така и не бяха разкрити, но от Great Wall обявиха, че серийната му версия ще бъде представена до края на годината.


VW Beetle


Този план обаче може и да се провали, защото във Volkswagen изобщо не са знаели, че китайците ще използват подобен дизайн. Сега юристите на германския производител се готвят да заведат дело срещу Great Wall. Проблемът в подобни случаи е, че китайските съдилища обикновено отхвърлят такива искове от чужди производители и застават на страната на местните автомобилни компании.

Снимки: Motor1

0 от 500
  • #12
    2 rate up comment 0 rate down comment
    telavive ( преди 2 години )
    На немците няма да им е за първи път да съдят китайци за краден автомобилен дизайн. През 2008 БМВ се опита да даде под съд Shuanghuan заради краден дизайн на X5. За съжаление БМВ изгуби делото
  • #11
    2 rate up comment 0 rate down comment
    telavive ( преди 2 години )
    На немците няма да им е за първи път да съдят китайци за краден автомобилен дизайн. През 2008 BMW се опита да съди Shuanghuan за дето са изкопирали дизайна на X5. За съжаление BMW изгуби делото.
  • #10
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Th1nk ( преди 2 години )
    Ако не е от Китай, значи не е оригинално.
  • #9
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Бръмбара е по-скоро в главата ти!
  • #8
    6 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Не знам какво се засягат тези немци, то и двата им най-популярни модела са крадени/взаимствани. Бръмбъра е на Татра, а голф 1 е прототипа Трабант Р603. Не се пули, а ми виж снимки в гугъл.
  • #7
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Че те половината им автомобили са крадени, преди се разминаваха без дела , защото не ги изнасяха , но в момента тези компании планират "завземане" на европейския пазар
  • #6
    12 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Под "немци" се разбират всички немско-говорящи: австрийци, швейцарци и германци!! Запомни го най-после! Та въпросните германци са дали, колкото и да те е яд, на света ДВГ-то, автомобила, аутобана/магистрала/, и др. неща да не те отварям!!
  • #5
    4 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    DIN е Дойче Индустриал Нормала - световен стандарт за качество, сам можеш /или не можеш/ да си отговориш защо!!
  • #4
    6 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Тия глупости за чехи ги пишеш всеки път! Всъщност в едно бюро с Ф. Порше е работил и чешки конструктор, който сам казва, че има заемки но не може да се говори за копиране! Чехите защитиха единствено патента за въздушното охлаждане и за това им платиха!! И понеже говориш за стандарт знаеш ли какво е DIN !?!
  • #3
    0 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Немците са копирали от китайците.