IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen дава китайци под съд заради копиран дизайн

Германците смятат, че концептуалният Ora Punk Cat на Great Wall повтаря Beetle

Автомобилният концерн Volkswagen разглежда възможността за завеждане на дело срещу Greatt Wall за копиране на дизайна на легендарния Beetle, съобщават медиите в Германия.


Ora Punk Cat


По време на автосалона в Шанхай китайците представиха концептуалния си модел Punk Cat, с който рекламират новата си марка електромобили Ora. Прототипът обаче много прилича на Volkswagen Beetle, като разликата е единствено в броя на вратите - Punk Cat е с четири, а легендарният германски модел - с две.

Концептуалният модел получава също лети джанти и светодиодна оптика. Китайците са се постарали да направят салона максимално съвременен - в него е пълно с електроника и сензорни екрани. Техническите характеристики на електромобила така и не бяха разкрити, но от Great Wall обявиха, че серийната му версия ще бъде представена до края на годината.


VW Beetle


Този план обаче може и да се провали, защото във Volkswagen изобщо не са знаели, че китайците ще използват подобен дизайн. Сега юристите на германския производител се готвят да заведат дело срещу Great Wall. Проблемът в подобни случаи е, че китайските съдилища обикновено отхвърлят такива искове от чужди производители и застават на страната на местните автомобилни компании.

Снимки: Motor1

0 от 500
  • #2
    11 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Самият бръмбър е копиран от Татра 97. Дори Фолксваген плащат 1 милион дойчмарки обезщетение на Татра през 60-те. Немците са доказано най-големите майстори на изкопирани ментета: Британия въвежда със закон брандът "Made in Germany" в края на 19 век за да се отличават евтините немски ментета на оригиналните британски стоки.
  • #1
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Каквоо, китайци да копират!? Това не може да е истина!