IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen ID.4 е "Световен автомобил на годината"

За втори път електрически кросоувър печели престижната награда

Организаторите на конкурса "Световен автомобил на година" (World Car Awards) обявиха резултата от финалното гласуване. След него победата печели електрическият кросоувър Volkswagen ID.4, който събра 798 точки.


Volkswagen ID.4


За титлата претендираха още електрическият Honda e (742 точки) и Toyota Yaris (732 точки), но явно фактът, че нито един от тях не се продава в САЩ, където по традиция се връчва наградата, явно също е изиграл роля при гласуването.

Що се касае до VW ID.4, той трябва да стане глобален модел, като вече се произвежда в Европа и Китай, а през 2022 година това ще се случи и в Северна Америка. Моделът на Volkswagen е вторият електрически кросоувър, който печели наградата след Jaguar I-Pace през 2019 година. Тогава британският електромобил победи в още две категории - "най-добър дизайн" и "зелен автомобил на годината".

"Най-добър луксозен автомобил" за 2021 година е Mercedes-Benz S-Class, който събира 853 точки в гласуването на 93 журналисти от цял свят. Втори и трети в тази категория остават Polestar 2 (815 точки) и Land Rover Defender (774 точки).

Porsche 911 Turbo печели приза за "най-добра спортна кола" с 822 точки, като изпреварва и Audi RS Q8 (792 точки) и Toyota GR Yaris (773 точки).

В категорията за "най-добър градски автомобили" победител е Honda e (754 точки), който изпреварва Toyota Yaris (737 точки) и Honda Fit/Jazz (719 точки).

Призът за "най-добър дизайн на годината" печели Land Rover Defender (299 точки), следван от Honda e (239 точки) и Mazda MX-30 (197 точки).

0 от 500
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    5 ( преди 3 години )
    Ми, чети си класациите и си карай Киа-та!! Аз предпочитам една друга марка!
  • #6
    2 rate up comment 1 rate down comment
    VAYK ( преди 3 години )
    #5 Като почетеш класации за качество от 2000г. до 2010г. в ЮС, излизат основно Тойота....след 2010г. до днес основно Хюндай! ФВ последните години се свързва основно с това, че се опита да ***, че дизеловия двигател е чист :)))) И да няма немски класации класации, които да признават качество от Тойота и Кия/Хюндай, макар че някой от тях вече дават по 7г. гаранция за коли с ДВГ!
  • #5
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Призът за "най-добър дизайн на годината", да го беха дали на BMW!Дизайнера им Дук ец ли беше, Ку рец ли ли беше доста се постара!
  • #4
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    По-обективни са - виж сам: в 3 от 5 категории германски модели са победители!! Както виждаш и американците избират германското качество!!
  • #3
    3 rate up comment 8 rate down comment
    VAYK ( преди 3 години )
    Шкодата не се предлага в ЮС! Няма как да я включат! Модел Y е по добър от ID.4 но се произвежда от 2020г.! Американците са по обективни от Немците в повечето класации! Немска класация, която да признава по здрави коли на Тойота и КИЯ/Хюндай от немските няма!
  • #2
    2 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    И на мен ми мирише на нагласено. Шкода Ениак механично е същата, има по-добра визия (знам че е субективен фактор) и е по-евтина. Отделно Ид3 и 4 се прочуха със софтуерни проблеми. Да вероятно и Шкодата ги има, но не се е чуло чак толкова. Според мен тя е логичния избор.
  • #1
    9 rate up comment 19 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Нагласено отсвсякъде, за да се налагат по-бързо ел. автомобилите. Как може да изберат, кола на годината която е неизползваема за повечето хора ?