IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-готиният SUV, правен някога, се завръща!

Под капака на това BMW X5 се намира двигател на победителя от "Льо Ман" - McLaren F1

Този кросоувър е от време, в което инженерите са можели да направят много повече от това, което са искали. Той изглежда като едно безсмислено, но фантастично забавление и според мнозина е най-готиният SUV, създаван някога.


BMW X5 Le Mans


Сега, две десетилетия по-късно, това BMW X5 не е загубило абсолютно нищо от очарованието си. Това до голяма степен се дължи на неговия епичен V12 двигател от McLaren F1. Агрегатът с обем 6,1 литра в името си има "Льо Ман", тъй като идва от състезателната версия на McLaren F1, която спечели легендарното състезание през 1995 година.

Интересното е, че моторът има по-голяма мощност - 700 к.с. (на състезателния автомобил той развива 580 к.с.), като това се дължи на премахването на ограничителите и на поставянето на нова изпускателна система. Максималният въртящ момент е 700 Нм, като ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 4,7 секунди.

Още снимки на впечатляващия SUV - вижте в галерията:

Този SUV успя да развие 311 км/ч на Северната дъга на "Нюрбургринг", което е невероятно за автомобил с тегло над 2 тона и аеродинамика на тухла. Преди 20 години той записа време от 7,49 минути на легендарното трасе, като за сравнение най-бързата обиколка на SUV на пистата е само със 7 секунди по-добро, като принадлежи на Audi RS Q8.

Концепцията "Льо Ман" на BMW X5 е не само отличен двигател. Машината е със задно задвижване и 6-степенна механична скоростна кутия, а след отличителни черти за златните джанти BBS, централният двоен ауспух и четирите състезателни седалки в салона. Въпреки масивния агрегат в предната част, BMW X5 Le Mans има почти перфектно разпределение на теглото от 51:49. А звукът, издаван от мотора, е нещо, което всеки трябва да чуе.


Снимки и видео: BMW

0 от 500