IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Dacia Logan и Sandero Stepway получиха ниски оценки за безопасност

Euro NCAP даде само по 2 звезди на новите поколения на румънските модели

Организацията Euro NCAP проведе поредната си серия от краш-тестове, при която на изпитанията за безопасност бяха подложени новите поколения на Dacia Logan и Sandero Stepway. Румънските модели получиха само по 2 звезди.


Dacia Sandero


Третата генерация на двата автомобила дебютира през миналата есен, като от Euro NCAP ще обявят по-късно пълните резултатите от тестовете. Засега експертите разкриват единствено предварителни данни за безопасността на моделите, която явно не е на ниво, тъй като са оценени само с по 2 звезди.

Специалистите от Euro NCAP отбелязват скромното оборудване на Logan и Sandero Stepway, като определят технологията за аварийно спиране на двата модела като "примитивна". Отчита се, че системата е неспособна да следи придвижването на пешеходци и велосипедисти и разпознава само други превозни средства.

Освен това, двата модела не разполагат с функция за поддържане на лентата на движение, което се отразява негативно на пътя. Все пак се отчита, че Logan и Sandero Stepway са оборудвани с асистент за спиране при аварийни ситуации. Благодарение на него, автомобилите е можело да получат 4 звезди, но отсъствието на други системи за безопасност за се оказали решаващи за крайната оценка.

Трябва обаче да се отчете, че Euro NCAP първо тестват базовите версии на автомобилите, които при Dacia са с много бедно оборудване. Затова и повечето от системите, на които организацията изрично държи, не са серийно оборудване при всички версии.

Например, липсата на асистент за поддържане на лентата, свързан с камера, означава, че румънските автомобили няма как да получат максимума от 5 звезди. От компанията обаче нееднократно са подчертавали, че клиентите на марката не държат на EuroNCAP.

Снимка: Dacia

0 от 500
  • #4
    7 rate up comment 13 rate down comment
    Факт!-тически ... ( преди 2 години )
    всяко производно на рено, както първоизточника си, е с очаквано ниски оценки, най-вече към опазване на менталното здраве. Видно от някои коментиращи, като долния.
  • #3
    7 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Дачия и Мердецес се правят на базата на Рено
  • #2
    22 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Че аз гледам като тръгвам да пътувам да съм в състояние, в което аз да шофирам, а не да съм пътник, та да разчитам на системи, чиито софтуер е писан от напушени програмисти
  • #1
    21 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Тези коли ако има всички споменати асистенти няма да са най-евтините на пазара. И двете са на платформата на Клио, което получи 5 звезди и е от най-сигурните коли в класа си.