IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво се случва, ако шофьор не следи пътя за 5 секунди?

Толкова отнема проверката на съобщение на телефона (ВИДЕО)

Всички са наясно, че писането на текстови съобщение по време на шофиране на автомобили е опасно, но това спира малцина. За да покажат какво се случва, от Lexus оборудваха своя кросоувъра с предно стъкло, което става непрозрачно за 4,6 секунди.


отвличане на внимание


Този малък период от време не е избран случайно, тъй като толкова отнема проверката на съобщение на мобилния телефон. Затова и в автомобила бяха качени доброволци, които трябваше да преминат през трасе с препятствия, като техните реакции бяха записани на видео.

Случващото се е шокиращо за хората зад волана, тъй като препятствията не са статични, а се местят. Ако автомобилът се движи със скорост 100 км/ч, за 4,6 секунди той изминава 128 метра. При по-ниската и по-безопасна скорост от 40 км/ч разстоянието е 51 метра.


Последните проучвания сочат, че 64% от шофьорите в САЩ проверяват мобилните си телефони, докато са зад волана. Това е с 2% повече от 2020-а и с 6% повече от 2019 година. По-лошото обаче е, че над 30% от водачите дори не осъзнават, че така излагат на огромен риск всички в автомобила.

Снимка и видео: Lexus

0 от 500
  • #1
    21 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    По улиците виждам "шофьори" да си цъкат на "лопатите" за много по-дълго време от 4,6 сек. И би било хубаво да изгледат това клипче... Или още по-добре да им дадат точно този Lexus (оборудван с тези стъкла) и някъде из полигона да се размотава детето им, за да разберат реално какво могат да причинят на другите участници в движението, като се разсейват с това ултра-супер-най-по-спешно нещо, наречено телефон. Че пък и някои даже парадират, като го държат високо, да се вижда, че имат "лопата"... :-(