IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Stellantis изпревари Volkswagen в Европа

Новият концерн продаде близо 500 000 автомобила за 2 месеца

Новият автомобилен концерн Stellantis, образуван от сливането на италиано-американския Fiat Chrysler Automobiles (FCA) и френската група Groupe PSA (Peugeot и Citroen), задмина по продажби VW Group за първите 2 месеца на 2021 година. Това съобщава Automotive News Europe, като се позовава на данни на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA).


Stellantis


Според информацията, през януари и февруари общите продажби на леки и леко-товарни автомобили от марките, влизащи в структурата на Stellantis, са 480 888 машини, което е с около 28 500 повече от тези на германския концерн (452 400). Ако от статистиката бъдат извадени продажбите на търговския транспорт, то Volkswagen си остава начело, както и преди това. В този случаи резултатът германците е 419 855 единици срещу 377 244 на Stellantis.

Основната причина за отличните резултати на новия мегаконцерн е френската марка Peugeot, тъй като два нейни модели са начело по продажби през февруари. Това са хечбекът 208 и компактният кросоувър 2008 (на снимката), от които бяха продадени съответно 18 300 и 16 800 бройки. Така те задминаха в Volkswagen Golf и Toyota Yaris.


Peugeot 2008


Експерти от автомобилната индустрия пресмятат, че сливането на PSA и FCA през тази година ще доведе до общ брой продажби от 8,7 млн. автомобила, като по този показател Stellantis ще се класира на четвърто място, отстъпвайки единствено на Volkswagen Group, Toyota Motors и Renault-Nissan-Mitsubishi.

Снимки: Autonews

0 от 500
  • #11
    7 rate up comment 10 rate down comment
    Do 5 ( преди 3 години )
    Кой кого купува бе********?Пежо в момента е купен и не може да купува никого.Най-големият акционер в Stellantis е семейство Аниелли,тоест ФИАТ,а не семейство Peugeot!!
  • #10
    3 rate up comment 2 rate down comment
    До 5 ( преди 3 години )
    Няма начин Франция е държава с не територия на мутри, ако решат и пежо и рено в един кюп!
  • #9
    17 rate up comment 8 rate down comment
    Чук ( преди 3 години )
    Нещата си идват на място немските легени и влажни фенове от Перник дс свикват
  • #8
    22 rate up comment 8 rate down comment
    До 5 ( преди 3 години )
    По-скоро ще започнат да изкупуват ВАГ. Ама няма лошо. Тъкмо ВАГ да видят как се правят коли.
  • #7
    6 rate up comment 9 rate down comment
    Д-р Исня ( преди 3 години )
    Докато не започне Стелантис да произвежда истински Ланчии, то радостта им ще е кратка!
  • #6
    16 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Ами то това е нормално, следа като е показано нагледно в тубата как вагените са орязали новия голф яко, но за сметка на това цената е като за премиум автомобил и доста нагоре. Общото е, че и двете марки се продават най-вече в родните си страни.
  • #5
    7 rate up comment 17 rate down comment
    Пежо ... ( преди 3 години )
    движи нещата добре, засега! Дано не направи грешката да купи фалиращото рено, че всички видяха какво става там, където са замесени.
  • #4
    15 rate up comment 5 rate down comment
    До 2 ( преди 3 години )
    Интересно, кои не са недоразумения, италианските, френските, американските или руските коли? Щото за германски, корейски, японски разбрахме. А може би китайските? И за индийските забравих, там ще е решението.
  • #3
    20 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Ако всички са като #2 човечеството може да го няма и след десетилетие
  • #2
    18 rate up comment 26 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Десетилетия отнеха на европейските т.паци да разберат че от немските коли не става нищо още хилядолетия ще трябват на европейските млумници да схванат че от корейските и японски недразумения не става нищо ама то тогава няма да има човечество.